Ätliga perenner! Ätlig fiol?? Någon som har provat?

header-logga
Årets ätliga perenn

Att årets perenn väljs vet vi ju om, men känner du till Årets ätliga perenn? För detta år är den inte vald ännu, men kolla in fjolårets! Strutbräken, Matteuchia struthiopteris har valts ut av en grupp av personer engagerade i permakultur, ätliga skogsträdgårdar och annat spännande, som tipsar varje år om en ätlig perenn. HÄR finns mycket mer spännande att läsa om skogsträdgårdar och ätliga vilda växter.

När bladen precis håller på att rulla ut sig är det dags att skörda. I England kallas den “fiddlehead” för att den då liknar ett fiolhuvud. Koka i lättsaltat vatten eller woka. I Nordamerika räknas den som en delikatess.

Strutbräken3 foto Marcus Nordgren lämplig att skörda
Här är det precis lämplig skördetid! Foto: Marcus Nordgren

Den växer också vild i fuktiga skogar och längs bäckar. Tro om det är den ormbunken som växer längs grannens bäck? I så fall måste jag smaka när de nya skotten kommer! Ormbunken trivs i både sol och skugga, men i sol har den förstås mer behov av fukt. I en design jag nyligen gjort för en trädgård i Jämtland har den superhärdiga ormbunken fått sin plats i en del av trädgården med asiatisk influens, mest grönt, brunt och naturfärger. Jag kan se framför mig hur den frodas där i halvskuggan vid en vägg av grova bambukäppar. Ja levande bambu går ju inte att odla där! Istället för levande bambu har jag valt finnslide, lika härdig som strutbräken. Finnsliden är en riktig fulsnygging som kräver ett eget blogginlägg.

Härlig ljusgrön grönska med strutbräken! Foto Philip Weiss
Härlig ljusgrön grönska med strutbräken! Foto: Philip Weiss

Läs på noga innan du tänker äta ormbunkar. HÄR finns bra information. Andra ormbunkar än strutbräken är inte ätliga, om än inte jättegiftiga, men sök reda på den rätta eller odla den i trädgården. Tänk då på att man ibland får med sig felmärkta plantor från trädgårdsmästaren. HÄR finns en intressant artikel om ormbunkar i Sverige, mer eller mindre giftiga, och smaskiga tillagningsförslag för strutbräken.

2 reaktioner på ”Ätliga perenner! Ätlig fiol?? Någon som har provat?

 1. Anonym

  Jo, visst är det så. Mångt fler växter än man tror är ätliga. Men man bör både veta och förstå vad man stoppar i mun, vissa växter är oerhört giftiga, speciellt vissa tidpunkter på året. Jag har aldrig provat käka ormbunkar, och vid en närmare eftertanke så här känns de inte riktigt aptitliga, så jag avstår nog, fastän jag vet var Matteuchia struthiopteris växer.
  En växt jag skulle faktiskt vilja prova är Linnea borealis, man kokar ett välsmakande te på dess väldoftande, söta små blommor. Har du provat?
  Mvh

  1. Monica Söderström

   Jo men jag måste provsmaka ormbunken så jag vet vad jag pratar om. Jag har ju provat rostade dahliaknölar också bara för att… Det var något nytt om linnean, den har jag inte sett sedan jag var barn, Jag minns att jag var så fascinerad av den.

Kommentarer inaktiverade.