Gillar rotäkta rosor!

Det är många fördelar med rotäkta rosor ( samma sort både under och över jord).

1. De klarar vintern bättre för om de fryser ner kommer det upp samma ros som rotskott.

2. De sprider sig med rotskott så man får lätt en stor fin buske med massor av blommor ( det kan bli för mycket om man har litet utrymme, men då kan man gräva ner en rotspärr – finns att köpa hos BillaBlom). En stor buske gör sig bättre än många små, se bara denna ros som jag fått av att stoppa ner en stickling i jorden direkt på plats.

Albarosen 'Maiden's Blush' blommar länge och doftar härligt
Albarosen ‘Maiden’s Blush’ blommar länge och doftar härligt

3. Den är billig att föröka, bara att gräva upp rotskott, klippa ner dem och plantera. En trevlig present.

4. Den är lättskött då man inte behöver ta bort vildskotten från roten som ibland kommer från en ympad ros som har annan rot än den delen ovan jord.

När det finns väljer vi i första hand att ta hem rotäkta rosor till Billablom. Sådana växer långsammare i början och plantorna är ibland mindre än de som är ympade på en starkväxande rot, ofta används Rosa canina till det ändamålet. Rosen kan se kraftig och fin ut, men den mindre bredvid som är rotäkta är alla gånger bättre. Inte alltid så lätt att förstå när man ska välja…

5 reaktioner på ”Gillar rotäkta rosor!

 1. Ann-Marie

  Jobbigt tycker jag, att de sprider sig. Hur funkar en rotspär? Jag har flera rotäkta rosor i min ärvda trädgård, som breder ut sig och rymmer många meter.

  1. Monica Söderström

   Ja det kan bli riktigt jobbigt, min Frankfurt ros växte in i pionerna och förstörde dem. Men nu har vi en rejäl rotspärr. Bäst att gräva ner direkt. Det är som en typ plast/gummiduk som man gräver ner vertikalt och ganska djupt, den vi har går till och med att sätta ihop som en ring då det är ett klisterband på kanterna där man sätter ihop. Har funkat jättebra.

   1. Ann-Marie

    Jag har använt en halv blå stor tunna/ ros som rotspärr när jag planterade fyra rotäkta rosor på 90-talet, ca 50 cm djupt. Inte tillräckligt djupt för de har nu kommit upp bredvid. Gräsmatta runt är bättre än rabatt fördåkan man se o gräva bort rotskott. En frankfurtros som funnits i trädgårdensen minst sen 1930-talet sprider sig kopiöst. Förra året kom ett rotskott 15 m bort minst.

Kommentarer inaktiverade.