Glad blå midsommar!

Bergvallmon, Meconopsis, blommar nu som bäst, men sin härliga himmelsblå färg. Vi får fira midsommarhelgen med riktigt flaggblått! Men jag önskar att den skulle blomma riktigt länge. Inför en trädgårdsvisning upptäckte jag att det faktiskt går att påverka. På många sommarblommor brukar man knipsa bort allt överblommat för om plantan sätter frö slutar den att blomma. Så fungerar det också för många perenner. Praktklocka, Platycodon,  har jag fått lång blomningstid på och när jag testade på bergvallmon, gav det också en lite längre blomningstid. Om två veckor är vår första trädgårdsvisning så jag hoppas bergvallmon ska klara sig så länge. En toppenperenn som inte trivs med sol och värme – något för Norrland!

Blå bergvallmo Karins

Den största buskpionen slår ut när som helst, men den blommar över otroligt fort. Därför är den bäst att ha i ett halvskuggigt läge. Rockii- pioner är härdiga här i zon 5, de är tåligare än Paeonia suffruticosa, men det finns exempel på att den också kan klara sig här.

kinesisk buskpion rockii Gansu gruppen

Rockii-pionerna kännetecknas av en mörk, ofta lila, fläck i mitten, som redan början synas lite här. Eftersom pionen är en buske är stjälkarna stadiga och blommorna behöver inte stödas som vanliga pioner. Om några dagar måste jag hit igen så jag hinner se alla 16 blommorna i sin prakt! Just det – jag skulle ju påminna om att hos BillaBlom finns det Rockiipioner!