Minikiwin blommar – är det bara honblommor?

För tredje året blommar minkiwin i mängder. Vi har aldrig fått någon endaste frukt, så jag misstänker att det saknas hanblommor. Sorten är ´Dr Szymanowski´ som sägs vara självfertil. På en polsk sida hittar jag att den även ska bära lite hanblommor. Där uppges den klara -40 grader. Det kan stämma då jag aldrig sett några vinterskador, så den verkar inte vara på gränsen. Men hanblommor ser jag då inga. Mobilbilden är tyvärr dålig men titta efter så syns att alla blommor har en liten spretig pistilltofs. Kan det vara små ståndare inunder? I så fall borde det bli frukt? Kiwin har fina grön/rosa/vita blad vilket bara hanplantor brukar ha, men den polska sidan säger att just denna sort ser ut så. Så jag har inte fått fel sort i alla fall.

Minikiwiblommor

Det finns en hanplanta,´Adam´, som kan pollinera ´Dr Schymanowski´. Så blir det inga bär i år heller får jag ta hjälp av ´Adam´. Men minikiwin blir jättestor så då måste jag hitta en annan plats. En rejäl pergola vore lämpligt. Minikiwin klättrar själv, som den lian den är, men det behövs ett kraftigt stöd. Och läget ska vara soligt – jag får ta mig en funderare på lämplig plats och så gulla med den som ska snickra! I vilket fall som helst är minikiwin jättefin med sina flerfärgade blad. HÄR är bilden från ifjol då jag blivit tvungen att ta bort en del av den yviga lianen för att komma in i huset! Ja, nära på då…