Goda groddar som alla kan odla

Inga fröer har jag sått än – det vet jag att många av er läsare har gjort, men jag har ändå groddar som växer för fullt. Det är något som alla kan odla – även de utan gröna fingrar. Just på vårvintern blir jag alltid så sugen på groddar. Och nu efter en mörk vinter behövs ju extra vitaminer.

Alfalfagroddar

Jag brukar grodda alfalfafrön och mungbönor, som finns i vanliga matbutiken på hälsokosthyllan. Men det finns många andra passande frön, HÄR kan du köpa på webben. Jag vet att min syster brukar grodda solrosfrön, det låter som en god idé, för på hösten har man ofta stora blomkorgar fulla med frö. Bara att spara till våren.

Det här behövs:

  • en 1-liters burk med vid öppning, gärna av ogenomskinlig plast så den inte släpper in ljus
  • en bit silduk eller tunt tyg som sätts över med ett gummiband
  • 1/2 dl alfalfafrö

Lägg fröna i burken och fäst tyget över. Skölj en gång och häll åter i några dl vatten. Låt fröna svälla i vattnet över natten. Skölj med ljummet vatten och ställ burken lutande i diskhon eller diskstället. Låt rinna av. Skölj gärna två gånger per dag men det går bra om man missar någon gång.

Efter 4-5 dagar är groddarna klara, då har de ökat i volym 10-20 gånger. Förvaras i kylskåp.

Beskärningsskolan del 3 kommer imorgon – jag har alldeles glömt att jag skulle ta bilder. Jag får skylla på att jag var på födelsedagskalas, hos min nu 32-årige son. Det blev fest på kladdkaka och goda kakor – som vanligt!