Liten beskärningsskola del 3

Hur man lägger snitten och hur man tänker – för det måste man – får du se idag.

1. Lägg snittet ca 0,5 cm ovanför bladknoppen på en gren. För nära gör att knoppen torkar in. Låt snittet luta lite.

Klipp strax ovanför knoppen
Klipp strax ovanför knoppen

2. “Lämna inga rockhängare” hörde vi i Trädgårdskampens första avsnitt. Här kommer förklaringen: På bilden nedan har jag klippt precis mittemellan två knoppar. Ovanför kvarvarande knopp är nu några cm av kvisten kvar. Där har vi rockhängaren. Den delen kommer att torka in eftersom inga blad kan växa ut där längst upp. Bladen är ju det som gör att saven dras upp i växterna. Den torra stumpen ruttnar lätt och för in rötan i trädet.

Rockhängare
Rockhängare

3. När du tar bort en gren gäller att klippa/såga lagom nära – ingen stump här heller – men om man klipper/sågar för nära, sk flush-cut, och tar bort grenkragen och grenbarkåsen, klarar trädet inte att valla över/ täcka såret. Vid en flush-cut blir det öppet rätt in i stammen för rötsvampar och att valla över en rockhängare är inte heller möjligt, då måste ju trädet valla över ända från grenkragen eller i detta fall från närmaste knopp och ut på stumpen.

Grenbarkåsen en den veckade ytan i grenklykan
Grenbarkåsen är den veckade ytan i grenklykan

I grenkragen finns ämnen som fungerar som en skyddszon. Den ser ut som en randig ring runt grenfästet. Ofta är den också lite tjockare, det syns tydligare på päronträd. Försök att kapa precis utanför och klipp/såga så att snittet blir så gott som cirkelrunt. Tänk på att inte såga av grövre grenar än 5-10 cm. Mycket finns att säga om beskärning, så framöver får det väl bli ett till inlägg i ämnet.

Grenkragen
Grenkragen syns som en randig kant vid den vänstra grenens fäste