Godaste squashgratängen med höstens skörd!

Den här squashgratängen är så god och innehåller bara nyttigheter. Den passar både för GI och LCHFdieter. Jag odlar ju inte grönsaker men nu finns det fina svenska grönsakerna att köpa billigt. Squashen fick jag av vännen Marita – tack!

Squashgratäng (1)

När man liks drar fram gör vi stor sats på en gång. Vi fyrdubblade allt. Härligt att hitta i frysen. När du väl har provat receptet en gång gissar jag att du också vill ha mycket av den varan i frysen. Inga avancerade ingredienser men gott i kombination och som en gäst sa “Godare än det såg ut!” Jo, jag tycker det ser gott ut, men när han öste upp och såg squashen!!! Jag tror att han trodde att han inte gillade squash. Men se där trodde han fel!

Squashgratäng (3)

Squashgratäng    ca 4 port 40 min i 175 graders ugn

600 gr squash i runda skivor, squashen kan bytas ut delvis mot potatisskivor.
1 lök
400 gr köttfärs
1/2 förp passerade tomater med chili
salt, cayennepeppar och chilipeppar
2 1/2 dl riven ost
2 dl creme fraiche

Bryn köttfärsen och den hackade löken. Lägg över i en gryta och tillsätt passerade tomater. Koka upp under omrörning och smaka av med kryddor. Tillsätt inte vatten till köttfärssåsen, då squashen kommer att ge ifrån sig rätt mycket vätska. Blanda ost och creme fraiche.

Smörj en ugnsform med lite olja och lägg i ett lager squashskivor. Lägg på ett lager köttfärs och ett lager till med squash. Mer köttfärs på om det finns över eller gå direkt till nästa punkt. Lägg en stor klick ostsmet på varje skiva så att squashskivornas kanter syns lite.

Squashgratäng (2)

Grädda i ugnen i ca 40 minuter eller tills squashen är mjuk.

Mer gott kan man göra av squash, exempelvis pytt, baka och marinera. HÄR finns recepetet på en god marinad.