Godaste potatisen är på gång!

Jag slarvade och satte potatis på samma ställe i flera år och fick till slut så mycket brunröta att jag la av. Jo nog hade jag hört att man måste byta odlingsplats, men tänkte att det skulle gå ändå. Minst fyra år behöver man vänta innan samma gröda odlas. Många otrevliga sjukdomar och skadedjur som ger sig på plantorna frodas annars. Vad gäller potatisen så har svampen som ger upphov till bladmögel och brunröta börjat övervintra i jorden. Ett 10-tal av godaste potatissorten Amandine mjukstartar jag nu med.

Förgrodd potatis

I några veckor har sättpotatisarna legat i fuktig torvmull. Innan de helt växt ihop till en rothärva har jag nu planterat dem i mjölkpaket som jag ställt i en gammal balkonglåda. Med en blandning av jord från trädgårdslandet, grov sand och gammal kogödsel tror jag potatisarna blir mycket bättre och godare än i konstgödslad torvmull. Bäst med naturlig vara!

Förgro Amandine potatis

När sista nattfrosten är över, 9-10 juni, gräver jag ner plantorna där det ifjol stod kålplant. Så är växelbruket igång och inget slarv denna gång! Fast det är ju bra att ha provat att fuska, så vet man av egen erfarenhet!

En reaktion på ”Godaste potatisen är på gång!

Kommentarer inaktiverade.