Ja, liljelökar tål verkligen kyla!

I höstas grävde jag upp en del liljelökar och delade. Hösten är ju bästa tiden att både göra det och att plantera liljor, fast de finns ju inte i affärerna då. En del lökar hann jag inte med så de blev liggande i lådor med lite sand, ute i odlingsrummet. Där blev de kvar över vintern och blev således stenfrusna. Först idag hade jag tid att ta reda på dem och plantera i krukor. Liljelökar som frusit

Jag minns att trädgårdsmästaren på Nordvikskolan sa att liljelökar tål att frysa och det stämmer sannerligen. Även pioner är tåliga, jag hörde om någon som grävt upp och glömt en pion liggande på marken över vintern och den klarade sig. De liljor jag planterat idag och som så småningom ska gå att köpa kommer här bilder på i nämnd ordning. Riktiga tuffingar tydlingen. Lollypop vitrosa, rent vit ( okänt namn) och Netty´s Pride. Alla asiatiska, vilket är den tåligaste sorten.

Asiatisk lilja 'Lollypop'

Rent vit lilja

Netty´s Pride lilja Lilium