Godaste sötaste Physalis i hemgjord självvattnande kruka! Några tips!

Physalis, gyllenbär, blev så goda ifjol så jag tog vara på frön och har nu många plantor med frukter på g! Delikata som färska och otroligt goda som torkade! Så här får du några tips om du också vill ha godingarna.

Lättodlade söta gyllenbär, Physalis grisea. Fjolårets frön grodde bra!

Välkommen till alla er nya läsare! Tyvärr har jag haft lite tid att blogga på slutet pga flytt och renovering, men här på bloggen finns massor att läsa av inlägg från 10 år. Bara att söka i kategorier eller med sökrutan. Och mer kommer framöver. Nu om Physalis!

Torkade physalisbär- en läckerhet!

De behöver sås i god tid, har du inte gjort det – köp plantor. I år odlar jag alla mina plantor i krukor i uterummet eftersom denna sort släpper bären när de är mogna. I växthuset blev det för rörigt eftersom jag inte har golv där. En del släpper inte bären, men dessa är godast, tycker jag. Min plantor har redan en del bär men krukorna är så trånga!

Bär på Physalisplantan

Jag skaffade ytterkrukor från IKEA, Förenlig 24 cm diameter, ca 5,5 l stora. Samlade kottar att ha i botten istället för lecakulor. Ca 5 cm i botten. Ovanpå dem la jag en bit Mypexväv. Den släpper igenom vatten men jag klippte några hål för att rötterna lätt ska ta sig igenom.

IKEA-kruka blir självvattnande

Jord ovanpå duken och så bara att plantera. Jag använder favoriten Vår egen jord som är formstabil då den innehåller lecakulor.

Hemgjord självvattnande kruka

Eftersom plantorna stått trångt behövdes några klipp i rötterna för att de inte ska fortsätta snurra runt runt. Så gör jag för övrigt även med träd och buskar.

Klipp i rötterna före plantering

Efter plantering vattnar jag så jorden sluter tätt runt rötterna. Sedan får jag se upp för övervattning eftersom inga hål finns i krukan. Varje gång måste jag känna på jorden så att den börjat torka till i ytan, innan jag vattnar mer. Man kan också borra några hål precis i överkant av kottarna. Då måste krukan stå på fat.

Physalisplantan har fått en stor kruka och ska ge en fin skörd!

I många månader ska nu jag och barnbarnen få festa på dessa goda bär! Och om jag vill går det att övervintra någon planta inomhus, så behöver jag inte så nytt nästa år.