Gott av granskott

Gårdagens skogspromenad resulterade i en skål med fräscha granskott. De börjar bli nog så utvuxna, men de ska åtminstone vara mjuka och ljusgröna. Jag gissar att smaken blir starkare med äldre skott. Jag plockade förstås på egen mark, annars måste man ha tillåtelse av markägaren.

Nyplockade granskott

Granskottsirap ska ju vara så gott så det testar jag att göra. Bara att varva lika mycket granskott och socker i en glasburk. Låta stå i ett fönster i en månad, skaka ibland och sedan sila av.  Sirapen sägs hjälpa mot hosta och vara jättegod till pannkakor. Lite granskottsdricka ska min skörd också räcka till. Här får du det receptet.

Granskottsdricka
2 l granskott och 1 skivad citron och 1 msk citronsyra läggs i en bunke. Koka upp 1 l vatten med 1 l socker. Häll i bunken och låt stå svalt i 3 dygn. Sila och häll upp på flaskor.

Recepten fann jag i Tidningen Land.

Ännu fler spännande recept hittar du HÄR