Rosor och morötter, det blir fint det!

´Duchesse de Montebello´ gammaldags ros som doftar citronsockerkaka! z 5

Idag grävde jag äntligen ner morötterna i mina rosenrabatter. Förra sommaren blev det riktigt lyckat och tänk vad enkelt! Bara att köpa billiga morötter på affärn, gräva ner och vattna.

Morötter är flockblomstriga och går i frö andra året. Innan dess har man oftast ätit upp dem, men de finns ju att köpa. För en tia får man bra många morötter. Blommorna liknar hundkex, perfekt ihop med rosor, liksom små spetsdukar. De får nu växa ihop med de gammaldags rosorna. Jag hittar inga morotsbilder från förra sommarn men det kommer nya i år!

Rosa ´Mundi´ gammaldags ros z 6

Ifjol berättade jag om min provodling av rosor jag fick från en prisbelönt dansk rosförädlare, Rosa Eskelund. Inte alla har klarat sig, men ´I am grateful´ som blivit Årets ros internationellt, växer och frodas. En frisk och perfekt formad ros. Bilden är från förra sommarens blomning. Rosen fick nu också sällskap av några morötter och dessutom rosa rosenskära. Oj, vad romantiskt det ska bli!

´I am grateful ´ Plant´n´relax-serien z 4?

Inte bara morötter har jag planterat utan även palsternacka, som ger gulgröna blommor. Det har jag inte provat förut men såg tipset i Trädgårdstider. Det man får tänka på, är att inte plantera på samma ställe varje år, då man uppförökar morotsfluga och andra skadegörare som kan sprida sig till annat i trädgården. Växelbruk gäller här precis som i vanlig grönsaksodling. Blir du peppad nu, så köp några påsar på affärn imorgon och ut och plantera du också!

 

3 reaktioner på ”Rosor och morötter, det blir fint det!

 1. Spännande – först trodde jag det var ett skämt att gräva ner morötterna. Min duchesse har precis börjat blomma och jag tror jag måste gå ut och sniffa på henne för att känna om hon doftar citronsockerkaka !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 2. Ewa

  Bra tips för mig som är sen med det mesta i år
  Rosor behöver sällskap.
  Tyvärr hade vi nattfrost i maj, och många buskar och rosor blev lidande.
  Rose de Recht (stavning) har bara två grenar som ser levande ut.
  Det har inte hänt tidigare.
  Men jag väntar med att klippa ner den.
  Lycka till med odlingar!!!

  1. Monica Söderström

   Ja det har varit en svår vår, vi fick minus 6 när alla växter (utslagna) från skåne kommi t till BillaBlom. blev en del bruna blad. Lycka till själv i sommar!

Kommentarer inaktiverade.