Godaste småkakan bakas med fullkornshavre – gråbrun och oansenlig men bäst ändå!

Dessa kakor ser inte mycket ut för världen, men de måste bara finnas med på julens kakfat. De kallas skrädmjölsdrömmar, så namnet är inte så lockande heller. Det är lätt att associera till skräp. Men de är såå goda och det är svårt att inte nalla ur burken nu och då!

Godaste kakorna

Huvudingrediensen är skrädmjöl som inte finns i så många butiker. Jag började använda mjölet för många år sedan och nu har det blivit inne. Tiden har kommit ikapp.

Förutom mycket socker, som det ju är i vanliga drömmar, är det faktiskt nyttiga ingredienser i detta recept, då skrädmjöl görs av rostad fullkornshavre. Det är rostningen som ger den goda smaken på kakorna.

Skrädmjöl från Stöpafors kvarn

Av det vetemjöl som ska ingå i receptet har jag bytt ut hälften mot Pofiber som innehåller 70 g fibrer och bara 12 g kolhydrater. Nästan nyttiga kakor! Och snabbgjorda! Har du svårt att få tag i mjölet kan du kontakta Stöpafors kvarn för information om var mjölet säljs. Det står på påsen att de bara maler havre i sin kvarn, men det är inte garanterat helt glutenfritt. Här i Övik tror jag nu att det finns på Coop.

Skrädmjölsdrömmar ca 30 st 160 grader

160 g smör

2 dl socker

3 dl skrädmjöl

2 dl vetemjöl ( eller 1 dl vetemjöl och 1 dl pofiber)

2 tsk hjorthornssalt

1 msk vaniljsocker

Smält smöret och låt svalna. Rör ner övriga ingredienser och rulla degen till bollar som gräddas på smord plåt i 20-30 minuter. De ska mest bara få färg under. Låt kakorna svalna helt innan du flyttar dem från plåten. Lägg gärna bakplåtspapper mellan varje varv i kakburken.

Godaste fullkornskakorna

Och tejpa igen burken om de inte ska gå åt så fort!