Även vintertid finns det godsaker från trädgården, eftersom jag har laddat frysen. Så nu i kalla februari tog jag fram äppelmos och gjorde en väldigt god och nyttig granola utan socker. Äppelmoset sötar tillräckligt, och det är ju dessutom gjort på mina egna äpplen som aldrig behöver sötning. Mycket havre och frön ingår också. Nötter kan man ta sin favorit. Här får du receptet.

Granola sötad med äppelmos 100 grader i ca 3 timmar
2 dl havrekli
6 dl havregryn
2 dl grovt hackade hasselnötter eller valnötter
1 dl pumpafrö
1 dl solrosfrö
1 dl kokosflingor
1 dl linfrö
1 1/2 tsk kanel
3/4 tsk kardemumma
en nypa salt
1/2 dl flytande kokosolja
3 dl äppelmos
- Lägg bakplåtspapper i en stor långpanna eller två mindre.
- Blanda alla torra ingredienser, ännu mer kryddor kan tillsättas efter smak.
- Tillsätt äppelmos och kokosolja (den måste stå framme i värmen för att smälta) och blanda väl med händerna. Det blir ganska kladdigt.
- Fördela granolan i långpanna och hacka sönder större klumpar.
- Ställ in i ugnen, gärna på varmluft och hacka emellanåt och rör om.
- Grädda tills granolan är knaprig. Öppna luckan ibland för att släppa ut fukt.
- Förvara i tät burk.

Idag blev det också mer gott från trädgården/frysen – kräm av jordgubbar och persikor.
Jordgubbarna hade jag fryst in som mos och persikorna som klyftor. Detta recept är ännu enklare.
Koka 50/50 av bären/frukten tills det är riktigt mjukt. Sockra efter smak, jag brukar ta Steviasugar, mycket behövs inte. Rör ut potatismjöl i ett glas med lite vatten och blanda ner under snabb omrörning, så det inte blir klumpar. Enklast om krämen inte kokar då. Låt koka upp under omrörning. Ätes helst ljummen.

Såå gott med bara mjölk! Visst är det lyxigt att ha trädgårdens godsaker året runt!
Hej Monica,
Har provat att göra “Granola sötad med äppelmos” och det blir en mycket god müsli. Tack så mycket för receptet!
Hälsningar
Lena
Vad roligt att du gillade den. Visst är det bra när nyttigt också är gott!