Green Envy – vilken läcker grön blomma!

Den nya sorten av Echinacea purpurea, röd rudbeckia, har gröna kronblad precis som min logga för GladiGrönt på Facebook! När jag valde loggan visste jag inte om ´Green Envy´, men ifjol sommar skaffade jag en liten planta.  Tydligen är den populär, då den redan är slut hos grossisten där jag brukar beställa perenner för försäljning. Hoppas i alla fall att min lilla stackare lever där under snön och visar några vackra blommor i sommar!

Den gröna blomman
Echinacea purpurea `Green Envy´

Den här härliga somriga bilden här har jag lånat av Micke Stranddahl på FB. Fjärilsbusken kan definitivt inte vara min (jag önskar det var så!), den klarar inte vintern här. För den som har zon 2-3 är det här en bra kombination då bägge växterna gillas av fjärilar. Här hos oss i norr kan vi ersätta fjärilsbusken med en annan fjärilsväxt, rosenflockeln, Eupatorium purpureum, som blommar i mörkrosa, men blir mycket högre.

Rosneflockel och Lime Green tobaksblomma
Rosenflockel Eupatorium purpureum

Fördelen med perenner istället för buskar är att perennerna varje år skjuter nytt från rötterna, medan en buske som inte är härdig och fryser ner varje vinter aldrig hinner bli nåt bra med på en sommar. Däremot finns faktiskt en hel del höga perenner som hinner växa flera meter på en sommar. Finnslide är en annan favorit som jag ska presentera någon annan gång.

3 reaktioner på ”Green Envy – vilken läcker grön blomma!

 1. Gun-Britt Moberg

  Hej! Det är verkligen en ljuvlig bild!
  Ang. buddlejan: Elisabeth Wiklund har en i Arnäsvall som klarar vintern. Jag köpte en i fjol på trädgårdsresan till Finland. Den blommade underbart och jag har aldrig sett så många fjärilar på en växt! Nu hoppas jag innerligt att den klarar vintern.

  1. Monica Söderström

   Men fantastiskt GunBritt! Är det en speciellt härdig sort? Jag har funderat på att ha en i kruka, men kanske det kan gå för mig också i rabatten! Den är ju jättetjusig. Jag måste ju bara ha tid i sommar och fara runt hos alla duktiga trädgårdsodlare och fota era rariteter!

 2. Micke Strandahl

  Hej Monica,

  Känner mig hedrad att kunna bidraga med en fin bild men bara ett d i efternamnet tack 🙂

Kommentarer inaktiverade.