Gula blommor i trädgården lyser som solen!

Gult är årets färg, men det är få som gillar gult i trädgården. Fast visst gillar vi solen och det är synd om man utesluter någon färg. I min cottage garden får allt rymmas! Ja, visst finns det gula växter som jag ogillar, men också många jag är förtjust i, speciellt de ljusgula. Denna rosenskära ´Sunset Yellow´sår jag några plantor av varje år och odlar i stora lerkrukor tillsammans med perenner. Just i kruka blir den så otroligt stor och blommar massor. Rosenskära blommar bättre med lite mager jord och nu efter hela säsongen gissar jag att näringen i jorden börjar ebba ut.

Cosmos bipinnatus rosenskära ’Sunset Yellow’

Dagliljan `Fragrant Returns´är extra stor och fin i år. En perenn som remonterar, dvs återkommer med nya knoppar. Dessutom doftar den. Det smala bladverket är också dekorativt som kontrast till de finflikiga mer oroliga bladen hos rosenskäran. På den måste man plocka bort utblommat hela tiden, annars slutar den att blomma. Men jag ska erkänna att jag inte hunnit med, så nu tog jag bort många frökapslar i ett svep. De ligger nu i ett kaffefilter och torkar så har jag till nya blommor nästa år.

Doftande daglilja Hemerocallis ’Fragrant Returns’

En blåbladig funkia trängs med i krukan och så ett litet strimmigt gräs som hänger så vackert. Hakonegräs tror jag att det är. Vilken sort kanske någon av er läsare vet? Jag borde ju sätta sådant trädgården. Skulle bli fint när det hänger som draperier.

Här blommar det i gult i min cottage Garden. Dahlior, dagliljor och orientaliska liljor.

Dahliorna i olika gula nyanser ser verkligen till att de märks och invid växthuset i sand och gräsklipp frodas de orientaliska liljorna. En så härligt söt doft när man går i trädgården. Längst ner på bilden en daglilja med okänt namn som fått rekordstora blommor i år. Det är klart, jag strödde ut mycket hönsgödsel flera gånger på försommaren. Den förra varma sommaren kan också gjort att perennerna samlat mer krafter. Hade funderat på att ta bort de här stora dagliljorna men backar där. Men det är för trångt så en del måste i alla fall bort. En besökare blev imponerad av storleken så jag tog upp en bit och sålde. Då jag inte vet namnet är den svår att skaffa på annat sätt.

Saffransgul daglilja
Hur stor kan den bli?

Invid växthuset trivs de orientaliska liljorna där de växer i sand och gräsklipp. Väldränerat till max, precis som de vill ha. De fryser inte bort utan ruttnar bort över vintern om de står för blött. Alla doftar de av härlig parfym. Inomhus kan många i vas bli för mycket med den bedövande doften.

’Golden Stargazer’ orientalisk lilja
Conca D’or orientalisk lilja

Dahliorna i gula nyanser är riktigt snygga. Bäst gillar jag ’Lady Darlene’, så flott med bakåtböjda kronblad så blomman nästan blir en boll.

Dahlia ’Lady Darlene’

Jag samlar bilder för ett inlägg om mina många rosor, så det kommer snart, och ett annat inlägg ska beskriva beskärning av persikoträd.

2 reaktioner på ”Gula blommor i trädgården lyser som solen!

  1. Underbara bilder och så vackert du bor.
    Dina gula blommor är underbara att se på. Fast jag själv egentligen mer gillar, rosa-lila. Knasigt tänkande när jag ser dina vackra gula blommor och verkligen gillar dem. Något att fundera på.
    Ha det bra!

Kommentarer inaktiverade.