Gula och röda och mörkröda och mormors… hallon, ja!

Nu har vi fullt upp med att skörda våra bär. De är alla lättodlade utan alltför mycket arbete, men skörden ska ju tas om hand! Hallonen tar mest tid just nu. I Salsåker bara några plantor, mest för att äta. De gula ´Golden Queen´är söta och milda i smaken och de finska är en korsning med vilda hallon, och väldigt goda förstås. Jag har blandat ihop sorterna på de finska så namnet är inte helt klart.

Gula hallon Golden Queen´
Röda hallon fr Finland ´Muskoka´ eller ´Maurin makea´

Hemma i Överbilla har vi en hel häck med mormorshallon. Fina och goda de också. Och massor blir det i år. Kolla på videon! En förklaring till videon är på sin plats. När jag säger att att man ska ta bort årets skott, menar jag de som ger bär detta år. Och de som vuxit fram i år ska vara kvar till nästa år och ge bär då.

Ett ovanligt sorts hallon är ´Tayberry´, en korsning mellan hallon och björnbär. Bären är större än hallon och är goda som riktigt mörkröda. Skulle vara fina på tårta, men det blir inte så stor skörd att något blir över. De går direkt i munnen i stället eller till frukostfilen. ´Tayberry´ska inte vara härdig här, egentligen bara till zon 1-2, men här i Salsåker står den vid en vägg och växer i bara sand ovanpå dräneringen. Förr vintertäckte jag men inte längre och den klarar sig ändå utmärkt. Sköts liksom hallon.

´Tayberry´

Vill du också odla hallon finns det lite plantor kvar hos BillaBlom. 2 st per längdmeter är lagom. De finska plantorna är mindre storlek så dem är det rabatt på. Just nu 49 kr! Välkommen!