Hallonmask är beviset för obesprutade hallon

Vill du ha obesprutade hallon är det säkrast att odla själv – eller plocka i skogen om du vet något bra ställe. På affären lockar vackra hallon i små askar, som jag ofta faller för. Lite dyrt, men nyttigt godis brukar jag tänka. Då ska man betänka att det inte går att sälja hallonen om några i asken är angripna av hallonmask. Alltså är de med 100 % säkerhet besprutade.

Obesprutade hallon (1)

Jag minns när vi var till USA ifjol. Längs Highway fanns i Californien massor av plasttunnlar på åkrarna. Min släkting berättade att här odlas bär så att det finns att köpa året runt. Plasten skyddar förstås mot kalla vindar när det är den väderleken, men som hon sa, skyddet är också till för att skydda från alla avgaser. I längden måste väl ändå giftet från avgaserna sätta sig i markeen och ändå sugas upp av bären. Ännu en orsak till att odla eget.

Obesprutade hallon (1)

I år får vi mycket  i vårt hallonland, men tyvärr finns bland alla fina bär en del som är angripna av hallonmasken. Då är det viktigt att inte kasta de dåliga bären på marken för då kommer maskarna tillbaka nästa år. Dessutom är det bra att ta bort allt vilt hallonris som finns i närheten, för därifrån kommer både sjukdomar och hallonängrarna flygande som lägger de ägg som sedan blir hallonmask. Men bästa beviset på att hallonen är giftfria måste ju vara att det kikar fram någon hallonmask ibland!

2 reaktioner på ”Hallonmask är beviset för obesprutade hallon

 1. Anonym

  Ja, visst är det så, att dom nästintill 100 % besprutade. Tyvärr. Hallonland har jag också, men jag bryr mig inte så mkt om jag får lite hallonmask i bären, de bären brukar gå som andra sortering för mig, och jag brukar koka saft på dom. Det är inget fel på dom alls, även om dom är lite fula… Men nu är det ju så här, trädgårdshallon är ett nödvändigt ont, iaf dom år man inte har ett bra hygge man kan plocka ifrån. De vildvuxna hallonen har ju en sån oerhört mkt bättre smak och arom än de odlade. Nu har det varit två år med nästan maskfria hallon i skogen, ifjol plockade jag 64 liter skogshallon. I år har det tyvärr varit lite för torrt så jag kommer nog stanna vid 50 liter… Hallon är gott!
  Sen håll jag med om sjukdomspridning från vildhallon till odlade. Jag fick lära mig att det ska vara minst 200 meter till närmsta vildhallon för att undvika smittspridning. Dessutom skall man aldrig vara ute och plocka vildhallon och sen börja plocka de odlade innan man bytt kläder, då smittrisken ökar.
  Mvh

  1. Monica Söderström

   Tack för tipset att inte ha samma kläder, man får göra allt man kan. 50 l hallon, ja så mycket har jag då aldrig haft, får jag ihop 30 l (tillsammas med mannen med maskinerna) har jag varit duktig.Du tillbringar mycket tid i skogen förstår jag.

Kommentarer inaktiverade.