Har du smakat saskatoonbär? Superbäret som är superhärdigt!

Jag har smakat! Smakar inte syrligt som svartvinbär, ändå väldigt goda och mörkblå. Lite blåbärsliknande smak fast större bär. Äntligen har min buske fått lite storlek och hade för några veckor sedan massor av röda kartar. Rätt som det var, var hälften borta. Jag anklagade fåglarna, som också gillar bären, men bären hade faktiskt ramlat av. Alldeles för torrt så nu ligger vattenslangen där och rinner emellanåt. Viktigt är att inte vattna så mycket i sänder, då kan det bli rotröta. Busken gillar en sandblandad jord, inte alltför lerig. Busken är nu invirad i fiberduk så inte fåglarna kommer åt kvarvarande bär. Därav den vita bakgrunden.

Saskatoonbär

Saskatoonbäret, Amelanchier alnifolia, kommer från Kanada och kallas också Kanadas vinbär. Det är härdigt ända till zon 7. Bären är lika nyttiga som blåbär, redan indianerna använde bäret både som föda och medicin. I Kanada finns många stora odlingar som odlar till självplock. Ett bär som det finns orsak att vi i Norrland börjar odla vid sidan av svartvinbäret. Sorten Thiessen, som jag har kan bli 4-5 m, och i vårt försäljningssortiment finns sorten Martin, 3 m hög. Bägge sorterna är populära för den stora skörden och söta bären, och går att beskära till lagom plockhöjd.

5 reaktioner på ”Har du smakat saskatoonbär? Superbäret som är superhärdigt!

 1. Liian Labba

  Har odlat Saskatoon i några år nu. Är mina favoriter lätt att
  plocka och rensa. Kokar saft som man inte behöver sockra.
  Men sylt går inte. Har sorterna North line som skickar mycket
  rotskott och blir ganska hög och Smokey som liknar mer en buske.
  Har redan plockat 10liter man måste va före fåglarna. Tycker att iår
  bären var väldigt stora och söta kan ju bero på det varma vädret.

  1. Monica Söderström

   Roligt att höra dina erfarenheter, då när jag får så mycket ska jag också prova saft. Utan socker låter ju väldigt bra.

 2. Inger Cesar

  Har rätt nyligen köpt två olika sorter. Har en planta bärhäggmispel sedan innan och om jag minns rätt är saskatoonbär en vidareförädling på dessa. Tror de blir suveräna att sylta/ safta ihop m lite syrliga bär. Dvs om det blir något över… Väntar ivrigt på att de växer till sig så jag får skörd..

 3. Birgitta

  Spännande, ett för mig helt okänt bär. Här har alla blåbär försvunnit från buskarna. Har misstänkt koltrasten men det kanske istället beror på torkan.
  Birgitta

Kommentarer inaktiverade.