Har någon fattat vad snygg finnslide är?

Först ser den riktigt ful ut, när den växer upp på våren, men så småningom förvandlas den fula ankungen. I augusti blommar den med vita plymer och har då nått en höjd på cirka två meter. Blommorna övergår sedan till vackert rödrosa. På floristutbildningen i Nordvik, när fick vi ta snittblommor i perennträdgården, valde vi gärna finnslidets plymer till röda rosor. Bilden är nytagen i Strandparken i Örnsköldsvik och det är finnslidet i bakgrunden. Ingen kan väl förneka att det är snyggt! I framkanten finns den utblommade jättedaggkåpan som fortfarande är fin och däremellan en vitbrokig kornell, jag skulle gissa på den kompakta Cornus alba ´Ivory Halo´ (numera har den bytt namn), som är mycket bättre än den gamla vanliga spretiga ryska kornellen. Någon barrväxt gömmer sig också där. Det är en fin kombination som Parkförvaltningen har gjort. När jättedaggkåpan blommar som bäst i lime är den också snygg mot kornellens vitgröna blad.

Finnslide i Strandparken

Finnslidet, Aconogonon fennicum, är en toppenperenn för Norrland. Härdig, stadig och tålig och kan ersätta en häck där det inte går med buskar på grund av nedfall av snö eller upplogning av snö. Det finns ogräsartade slide, men finnslidet på på Nordvikskolan spred sig inte, var bara som en riktig stor buske. Och som på bilden är finnslidet fin som bakgrundsväxt. För den som vill ha bambu, men har för kallt klimat, kan finnslidet ersätta. Inte vajar den så fint i vinden, men när bladen slår ut liknar det ändå bambu lite.

För den som nu fattat att finnslide är snygg, så finns den på rean hos BillaBlom. Tyvärr skickar vi inte växter. Våra härdiga växter har efterfrågats både från Boråstrakten, Värmland och senast Piteå. Jag hoppas att ni lyckas hitta det ni vill ha på nära håll, och så är ni välkomna att titta in om det blir någon semstertripp i sommar!