Helt perfekt vinterdag för trädgårdsarbete

Vi åkte till sommarstugan igår.  Några grader kallt, 1,5 dm snö och sol. Och fjärden ligger fortfarande öppen. Vintern brukar inte vara överdrivet mysig här, men så här är det härligt! Lagom mycket vinter för mig, speciellt som jag hade lite trädgårdsarbete som behövde göras.

 Vinter vid Ullångersfjärden
Vinter vid Ullångersfjärden

Juteväv och granris på de nyare rosorna och en buskpion jag är särskilt rädd om. Så inte solen väcker dem till liv för tidigt. Alla fruktträden är jag väldigt rädd om, så inte rådjuren kommer och norpar alla blomknoppar. Så det blev min vanliga skrämseltaktik med blodmjöl och annat illaluktande. Det funkar alltid fast vi inte bor här vintertid. HÄR finns receptet. Askhinken från täljstenskaminen var proppfull med vedaska, så de större träden och buskarna fick sig några nävar. Askan ger kalium, ett av de viktigaste näringsämnena. Men aska lägger jag aldrig vid ätliga växter. Den innehåller också tungmetaller som lagrats i träden. Och här i våra trakter finns cesium som träden sugit åt sig sedan Tjernobylkatastrofen. I askan blir tungmetallerna mer koncentrerat än i träden, så inte vill jag anrika mina odlingar med sådan aska!

Trädgårdsåret började bra, hoppas nu bara att vintern blir fortsatt bra. Mer snö är okej men helst inte kallare än nu. Jag låter inte som en riktig norrlänning, kanske jag inte är det heller!

3 reaktioner på ”Helt perfekt vinterdag för trädgårdsarbete

Kommentarer inaktiverade.