Stoppa rådjuren

Den här tiden på året brukar rådjuren komma på att det finns godsaker i trädgården. De måste ha haft en svår vinter med den djupa snön, men jag vill helst inte att de rör min trädgård i alla fall. Om de får fältet fritt brukar man kunna se spår av en vandring runt varje fruktträd, speciellt äppleknoppar verka vara eftersökta. Rådjuren gör fina små snitt men fruktskörden blir förstås liten. Har man oturen att få en älg i trädgården, vilket inte är alltför ovanligt så här på vischan, då blir äppelträden riktigt misshandlade med avbrutna grenar. Där hjälper nog bara älgjägarn…

Det recept som du får nedan fungerar bra mot rådjuren hos mig, men jag vet att de som bor i tätort har svårare att skrämma dem. Här har ju vi närheten till skogen med annan mat- dock inte lika god som äppleknoppar.

Blanda

10 l vatten

1 kg blodmjöl (ett pulvriserat gödselmedel som du kan köpa i trädgårdsbutiker ex hos BillaBlom )

1,5 dl ammoniak ( finns i färghandeln)

Detta luktar pest och pina, ja, ond bråd död, gissar jag att rådjuren tänker. Överbliven blandning går att spara under lock.

Lägg ner oasis i den illaluktande soppan. Låt ligga tills de sugit åt sig och sjunkit. Tryck inte ner dem i vätskan, då suger de inte in lika bra. Trä en grov ståltråd upp genom  genom oasisen och gör undertill en platt ögla av tråden som stöd. För att regn och snö inte ska skölja ur lukten, behövs ett tak. Borra ett hål mitt i en plåtbit som är betydligt större än oasisen. Böj plåten och trä den på ståltråden uppepå oasisen och böj tråden längst upp till en krok för upphängning i trädet. Har du ingen plåt kan ett plastlock från en glassburk duga. När lukten gått ur behöver oasisen doppas i soppan igen.

Har oasisen torkat helt kan den inte dra vätska igen, då kan du behöva ta ny. Oasis jag haft i blomsterdekorationer brukar jag spara i en tät plastkasse så den inte torkar, då har jag att ta i rådjurstider.