Hemkokt saft är nyttigare än köpt apelsinjuice – för kroppen och miljön!

Apelsinjuicen vi köper har åkt över halva jordklotet. Inte klimatsmart! Och att den skulle vara nyttigare än hemkokt svartvinbärssaft ifrågasätter jag. Apelsinjuice innehåller inte tillsatt socker men väl massor av fruktsocker. På LCHF.se ser jag att apelsinjuicen innehåller 10 g kolhydrater och sötad svartvinbärssaft 8,4, vilket gäller köpt saft. I min egen saft kan jag välja mindre med socker.

Svartvinbärsaft är klimatsmart

Igår pulade jag saftmajan full med 8-9 l svartvinbär och 1,5 kg socker. Så mycket bär ska man inte stoppa i men det går fortare så. Det kärl som samlar upp saften kan svämma över, det hörs att det bubblar över och rinner ner i den nedersta delen som innehåller det kokande vattnet. Det löser jag enkelt med att tappa upp några flaskor innan allt är färdigkokt. Koncentrationen blir olika i flaskorna, men det är bara att smaka av när saften blandas. Saftmajan får koka tills alla bär sjunkit ihop.

Flaskorna förvärmer jag i ugnen på 100 grader och kokar kapsylerna, då är allt desinficerat. Flaskorna spricker inte heller av den kokheta saften. Men det gäller att se upp, en olycka händer lätt om gummislangen är gammal och torr eller sitter dåligt. Praktiskt är att ställa flaskan i en tillbringare med hushållspapper i botten, och tillbringaren på en lämpligt hög pall så det bara är att fylla på med gummislangen.

Saften brukar hålla sig utan konserveringsmedel om man fyller ända upp och sätter på kapsylen direkt. Då bildas vakuum när saften “krymper” lite när den kallnar. Man bör ju koka på fräscha bär också, förstås!

Resultatet blir rena hälsokosten och en liten vinst för miljön då fler apelsiner får stanna där dom växer!