Fler perenner gratis

Många perenner är lätta att föröka så att du får gratisplantor. Ofta delar man bara på rotklumpen med en vass spade. Ett annat sätt är att ta sticklingar. Flocknävan, Geranium macrorrhizum, som är en fenomenal marktäckare är väldigt lätt att föröka med sticklingar.

Gratis perenner föröka perenner

 

Klipp av sticklingarna så att du får med lite av det bruna på stjälkarna och plocka bort alla blad utom ett eller två av de yngsta. Sedan är det bara att gräva ner några centimeter och vattna så klarar de sig själva.

För två veckor sedan såg de nysatta sticklingarna så här piriga ut. Det är ju det som är vitsen. Har de bara lite blad klarar de sig bättre. Nu har de redan repat sig och fått nya blad.

Risken vid sen höstplantering av perenner är att de inte hinner rota fast sig. De dör inte för den skull, utan för att tjälen trycker upp plantorna, speciellt om det är lerjord. När våren kommer kan de mer eller mindre ligga uppe i ytan och torkar då lätt ut. Men håller du koll så är det bara att trycka ner dom igen eller skydda med lite granris. Jag har varit med om att flocknävans sticklingar legat på markytan när våren kommit, men de är så tåliga så de dör inte ändå fast jag inte brytt mig.