Höstplantering av pioner ger snabbt blomsterprakt!

Den här tiden, i september/oktober gräver jag ner nya pioner. De har stått i kruka över sommaren och nu när marken blivit svalare är det dags. Ifjol var det lång höst, så jag planterade faktiskt en del i november. Varför är då denna tid så lämplig?

Vackra Gardenia ska jag plantera i höst
  • Pioner rotar sig genom att skicka ut sugrötter när jorden är sval, de små rötter som kommer ut från de tjocka jordstammarna. Sommartid står de bara “i stampen”.
  • Vid höstplantering blommar ofta pionerna första sommaren och fortsätter år efter år. Vid sommarplantering kan de blomma sommar 1 men har då förbrukat mycket krafter eftersom de inte hunnit rota sig och stannar sedan upp något år.
  • På hösten är det inte så mycket annat som ska göras i trädgården, så det finns tid för pionerna.

Nackdelen med höstplantering kan vara att det är svårt att få tag på plantor. Här hos BillaBlom har vi en del fina krukade kvar, annars beställer många barrotade pioner (bara rötterna utan jord) från någon firma i Holland. Då brukar de levereras i slutet av oktober. HÄR finns vårt sortiment just nu. Många gånger har jag lyckats med sådan sen plantering, och fått fin blomning, men första sommaren måste man komma ihåg att vattna. De har ju ännu inte rotat sig så mycket. Jag brukar också täcka vid höstplantering, med halm eller granris, så det blir lite längre höst där inunder. Täckningen tas bort fort på våren. HÄR i slutet av inlägget finns en beskrivning på höstplantering. Fungerar för krukade och barrotade.

Ovanliga ljusgula ´Sunny Girl´ blommade i sin kruka i sommar. Nu med höstplantering kan jag räkna med blommor även kommande sommar!
Luktpion ´Bouquet Perfect´ blir spännande att se blomma för första gången till sommarn!