Julinspiration mat och bak del 2 Fågelkakor

Idag bakade jag fågelkakorna, en av familjens populära julkakor. De är lagom mjuksega med mycket chokladbitar som de bästa chocolate cookies. De innehåller ganska mycket fibrer och dessutom fågelfrön, ja alltså solroskärnor – därav namnet.

Fågelkakan

Svårt att inte ta en nybakad kaka till ett glas kall mjölk.

Receptet:

Fågelkakan
ca 50 st gräddas i ca 8 min i 190 grader

200 gr mjukt smör
1,5 dl socker
2 dl brun farin
4 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl (1 dl av vetemjölet kan bytas ut mot 0,8 dl pofiber så blir det mer fiberrikt)
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 dl solroskärnor
200 gr grovhackad mörk blockchoklad

Rör ihop smör, socker, farinsocker, vaniljsocker och ägg. Blanda ihop övriga ingredienser och rör ner även dem. Rulla till små bollar (eller stora om du vill ha i amerikansk storlek) och tryck varje boll i solroskärnor som hällts upp på ett fat. Lägg bollarna på plåt och grädda i ca 8 min tills de fortfarande är lite mjuka.

Smaka och var glad. Om du börjar kvittra eller får bra sångröst är det bara ett plus.