Rostade salta mandlar – Julinspiration mat och bak del 4

Ikväll blev det salta mandlar, ett nyttigt julgodis som man med gott samvete kan knapra på även under vardagar. För den som vill undvika kolhydrater är sötmandel ett bra val.

Salta mandlar

Receptet till mandlarna på plåten:

Rostade salta mandlar rostas i 200 grader ca 10 minuter

300 gr sötmandel
8 msk salt
vatten som täcker

Lägg mandlarna i vatten och saltet och rör om. Sila av vattnet efter 10 minuter och rosta mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Passa noga för de bränns lätt. Förvaras i tät burk.

Recept till mandlarna i skålen:

Umamimandlar rostas i 200 grader ca 10 minuter

Blanda 200 g mandel med 1 äggvita, 1 msk söndersmulad eller mixad torkad trattkantarell, 1/4 dl gourmetsalt, 1/2 tsk vitlökspulver och 1/2 tsk umamikrydda eller välj andra kryddor du tycker om.