Julinspiration mat och bak del 5: Espressokonfekt

Här kommer smarrigt julgodis. Snabbt att laga till och snabbt uppätet också. Farligt gott, men valkarna runt magen mår bara bra…

hemlagad espressokonfekt med macadamianötter

Jag brukar använda espressopulver, men vanligt snabbkaffe går också bra. Smör och grädde köper vi från Norrmejerier så klart.

Espressokonfekt

4,6 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g smör
1,5 msk espressopulver

200 gr hackad mörk blockchoklad
1,5 dl hackade macadamianötter (skölj i ett durkslag i varmt vatten om de är saltade)

Koka socker, grädde, smör och espressopulver i 5 minuter. Gör under tiden iordning en 25×35 cms form med bakplåtspapper. Strö de hackade nötterna i formen. Dra kastrullen med gräddblandningen från spisen och låt svalna. Tillsätt den hackade chokladen och låt den smälta ner. Rör försiktigt om och häll upp direkt i formen. Kyl och skär i bitar. Förvaras i kylen annars blir de för kladdiga.

espressokonfekt med mörk choklad

Om du rör för länge efter att chokladen tillsatts kan smeten skära sig så att fettet kryper ut och lägger sig ovanpå. I så fall låter du smeten först svalna mer och rör tills allt är blandat.

Imorgon kommer här mer julinspiration och då från floristerna i Nordvik.

 

2 reaktioner på ”Julinspiration mat och bak del 5: Espressokonfekt

Kommentarer inaktiverade.