Julpyssel 6: Annorlunda kransar

Lite nya experiment ledde fram till dagens kransar. De vanliga täta med nobolisgran fick stå åt sidan och jag testade en idé från Norges största trädgårdsblogg, Moseplassen. Först gjorde jag en ring av järntråd. Najtråd som är lätt att böja, la jag i tre varv och fäste ihop ändarna med en tunnare tråd. Utanpå satte jag den gröna floratejpen som fäster så bra. Bara att dra i tejpen efterhand du snurrar så kommer klistret fram. Eftersom jag tänkte göra en gles krans var det viktigt med en snygg ring. Det material som ska bindas fäster också bättre på floratejpen än på en hal ståltråd.

ståltrådstomme till blåbärsriskrans

Så här tunt material passar bra att linda fast med myrtentråd, en riktigt tunn grön ståltråd. Har man inte sådan kan det i nödfall gå med sytråd av den tjockare sorten, kallad björntråd. En tät krans av blåbärsris slukar otroligt mycket material och är jättefin men den här idén är inte heller dum. I ett sparsmakat hem i vitt tror jag att den passar ypperligt. Min krans hänger nu på dörren men ska flyttas in när jag hittar en lämplig ljus vägg. För att kransen inte ska bli ful och torr är det bra att plocka ner ibland och spola under duschen. Kan tänka mig att kransen inte heller torkar så fort om man sprayar med bladglans eller vanlig hårspray.

Blåbärsriskrans

Enris och alkottar blev också fint som gles krans. Ett tips är att lägga kottekvistarna så att kottarna liksom svävar över enriset och kransstommen. Blir mer spännande med ett djup i kransen så den inte bara är platt. Och att sträva efter så jämnbred krans som möjligt och lägga både enris och kottekvistar så att de bildar en jämn form. Bara med att vrida kvisten lite kan man få bättre form.

gles krans av enris och alkottar

Längst upp i bilden ligger mjuken, Scuarosa, som man kan köpa hos floristen. Den liknar enris men tappar inte barren, så inomhus kan den vara ett bra val, eller så blir det att duscha även denna krans. På ytterdörren torkar den inte.

Den tredje kransen blev en äppelkrans. Bara att sticka najtråd igenom och dra ihop. Äpplena fixerades ytterligare med tandpetare stuckna osynligt från baksidan äpple till äpple, annars kan de lätt snurra. Enklast att få samma nivå på äpplena när de ligger på bänken medan du trär najtråden.

gör äppelkrans

Som omramning gjorde jag en krans av mjuka pilkvistar och fäste den utanpå äppelkransen med rött lovikkagarn. Och så en rejäl rosett längst upp. Kransen hänger nu vid ingången till Billstagården där jag jobbar. Den får fylla upp platsen efter den droppformade granrisdekorationen jag gjorde till förra helgen. Den fick bli lotterivinst idag. Några andra juldekorationer som gjorde jag till lotteriet kommer bild på imorgon. Någon ny idé där också. Och någon krans till ska det bli. Jag tänker testa att binda av klematiskvistar får se vad det kan bli…

Du har väl inte missat att tävla om de snygga betongljusstakarna? Läs under fliken “Tävling”. Söndagkväll avslutas tävlingen!

Äppelkrans

5 reaktioner på ”Julpyssel 6: Annorlunda kransar

  1. Tack för din kommentar! Jag såg också de fina blåbärskransarna hos moseplassen. Måste provas 🙂 Vilken bra tävling jag hittade här. Har mejlat mitt svar och hoppas på vinst!
    //Ulrika

    1. Monica Söderström

      Ja på moseplassen hittar man mycket kul. Vad bra att du hittade tävlingen, som du tyvärr inte vann, men fler chanser kommer ju!

Kommentarer inaktiverade.