Julpyssel 7: Ljusdekoration på björkskiva

Mannen med maskinerna – denna gång med motorsågen – kapade till några skivor av en björk som fick bli underlag till ljusdekorationer. Ljuset limmade jag fast med limpistolen. Det varma limmet smälte också lite av ljusets underdel så det sitter som berg. Undertill i  mossan klippte jag bort så att mest bara det gröna blev kvar. Köpt mossa är tunnare så där behövs ingen sax. Mossan fästes också med lim och så kom det roliga pyntandet. Jag utgick från björkens vita näver och valde vitt och silver. En sådan här gång behövs lite sortiment att välja ur. På efterjulsrean brukar jag passa på att skaffa lite för framtida bruk. Istället för tre lika stora kulor blir det mer spännande med olika storlekar, och en liten av genomskinligt glas skymtar också fram. Allt fäst med den användbara limpistolen!

Ljusdekoration på björkskiva i vitt och silver red

Ljuset och björkskivan ger helt klart en dominans av runda former, då passade även lärkkottarna in och kvistens och bandets diagonal blir kontrast. Kottarna samspelar förstås med den rustika nävern också. Längst bak la jag lite glittrig builliontråd som tyvärr blev suddigt på bilden. Den, bandet och kulorna ger en slät, blank kontrast mot det matta ljuset och den grova björkskivan. 6 olika material, en vit tuss renlav och den gröna mossan rymdes på den lilla ytan. Tack vare dominans blev det inte plottrigt.

Så fick du en teoretisk modell som du kan använda till vilken dekoration som helst – något ska alltid dominera men kontrast förhöjer! Dominans var en av de sju nycklar Niclas Jensen gick igenom på kursdagarna i Nordvik. HÄR kan du se ett av hans verk de dagarna och läsa om honom – en person som inte så många känner till, konstigt nog, när man vet vilka kreationer han har gjort!

En dekoration i rött blev det också, den lyckades jag sämre med tycker jag själv, men den gick först som vinst i lotteriet! Vad olika man tycker! Och den gröna blåbärsriskransen blev över så den hänger nu på min dörr. Funderar på att göra en till och silverspraya. HÄR finns bild på den konstifika kransen!

Ljusdekoration på björkskiva i rött och grönt red

Av syltburkar blev det fler ljuslyktor, nu i rött, de blev också omtyckta i lotteriet, mer än de jag gjorde tidigare i vitt. HÄR kan du se dem. Ljuset fäste jag med oasisfix och la mossa runt om i botten. I med några stjärnanis, fusksnö och röda glasbitar. Ett pålimmat band dolde skruvgängningen och spraysnö utanpå gav vintemys. Förutom ljusen har det här inte kostat många kronor och dessutom gett nöjet att pyssla en stund. KOM IHÅG att vattna i botten så mossan inte blir torr och tar eld!

Ljuslykta av syltburk red