Julrecept 4: Godaste hällakakorna med potatis i degen.

Till jul vill vi gärna baka tunnbröd och hällakakor. I år bakar vi bara hällakakor och då på en elektrisk stekhäll. Funkar jättebra, men det blir inte så stora brödkakor som i en riktig vedeldad tunnbrödsugn. Så det blir inte så stora mängder att stoppa i frysen… Annars kan man äta detta goda bröd för jämnan! Går också att grädda små bröd i stekpanna. Det vi bakade igår kväll räcker i alla fall över helgerna. Då känns det att det är jul igen.

Hembakade hällakakor med potatis

Vi har flera bra recept, men detta bröd är just nu favoriten. Innehållet av potatis gör det dessutom rätt nyttigt. Ja, för utom socker, sirap och mycket fint mjöl. Jag skulle tro att det funkar att byta ut en del mot grövre mjöl.

Hällakakor med potatis 20-25 st eller fler om det bakas i stekpanna

50 g jäst
1 dl strösocker
200 g smör
1,2 dl sirap
3 msk malen brödkrydda
2 msk salt
1 l mjölk 3%
12 dl rågsikt
12 dl vetemjöl special

1,2 kg skalad potatis, nykokt, varm

mera mjöl efter behov, samt till utbakningen

  • Lägg smulad jäst i en stor bunke tillsammans med sockret.
  • Smält smöret, tillsätt mjölken och värm tills det är handvarmt.
  • Häll vätskan över jästen och tillsätt sirap, kryddor och salt. Rör om tills det är bra blandat.
  • Tillsätt rågsikt och vetemjöl och rör ihop tills allt är väl blandat. En trägaffel är ett bra redskap för det.
  • Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  • Koka under tiden potatisen och mosa den noggrant direkt när den är färdigkokt. Blir det små klumpar kvar blir degen svårkavlad.
  • Blanda ner den ljumna potatisen väl i den jästa degen och knåda ihop med mjöl så den inte är kladdig. Men ta så lite mjöl som möjligt, annars kan brödet bli torrt. Man får prova sig fram.
  • Dela degen i lämpliga bitar och gör små släta bullar, då är det lättare att kavla ut. Storlek på bitarna beror på var du ska grädda brödet. För stekpanna gäller mycket små bitar. Brödet blir godast om du kavlar ut det tunt. Är man inte van att kavla är det bara att träna!
  • Grädda i torr stekpanna på medelvärme, någon minut på varje sida.

När vi gräddar större bröd i tunnbrödsugn eller på stekhällen brukar vi efter kavlingen rulla med en kruskavel, men de små stekpannebröden funkar utan det.

Så är det bara att dela bröden i lagom bitar, förpacka i plastpåsar och frysa in direkt. Jo… och så måste man spara en rejäl påse att festa på direkt och de fulare kanterna brukar vi ta hand om direkt!

Imorgon kommer det ett nytt recept, och alla dagar fram till julafton! Prenumerera på bloggen så missar du inget!

En reaktion på ”Julrecept 4: Godaste hällakakorna med potatis i degen.

Kommentarer inaktiverade.