Hallonsmak och läcker färg ger en härlig konfekt. Jag fick tag på vit choklad med frystorkade hallon, som ger dekorativa rosa prickar i konfekten, men det går också med vanlig vit choklad och hallonbåtarna går att byta ut mot lakritsbåtar. Jag har inte provat det, men för den som gillar lakrits, skulle det säkert bli lyckat.
Hallonripplad fudge ca 54 bitar
1 dl vispgrädde
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl marshmallowfluff
100 g vit choklad (gärna med frystorkade hallon)
75 g hallonbåtar
lite pressad citron
- Vik till en form av bakplåtspapper 10 x 20 cm om du inte har så liten form.
- Lägg grädde, socker, smör och marshmallowfluff i en kastrull och värm upp sakta. Koka tills smeten är 118 grader, ca 20 minuter under flitig omrörning.
- Under tiden, värm hallonbåtar och citronsaft på svag värme tills det smält till en segrinnande sås. Låt stå på eftervärme så den hålls flytande.
- När gräddsmeten kokat klart, låt den svalna lite innan du rör ner chokladen bruten i bitar.
- Häll upp smeten i formen (det blir stabilare om du ställer pappersformen i en större bakform och fyller upp med ex ett tomt mjölkpaket bredvid).
- Häll nu snabbt över hallonbåtsåsen och rör om i ytan med ett skedskaft till ett swirlmönster.
- Ställ kallt tills det stelnat och skär sedan i små fyrkanter, 6 st x 9 st bitar. Lägg i tät burk med bakplåtspapper mellan lagren.
Swirlet brukar bli vackert rosa av hallonbåtarna. Den här gången glömde jag hallonbåtsåsen så den kokade för mycket och blev mörkröd. Så kan det gå…men lika gott ändå.
Imorgon på sjunde dagen kommer ett nytt recept och sedan ända fram till julafton. Om du prenumererar på bloggen missar du ingenting.