På femte dagen i adventstiden bjuder jag på godis, sådant som tanterna kokade förr. Inga dyra ingredienser, bara mycket socker och annars sådant som brukade finnas i skafferiet. Knastriga och jättegoda, men varning för att äta många! Snabbt går det också att laga till, speciellt som man inte måste sitta och rulla kulor eller hälla i små formar. Ända fram till julafton kommer ett recept varje dag. Får se vad jag hittar på imorgon!
Ruts chokladkarameller
3 glas strösocker
1 glas grädde
50 g smör
2 rågade msk kakao
1 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
Allt kokas under omrörning tills smeten är 120 grader. Har du inte termometer så gör kulprovet: Häll några droppar smet i ett glas med kallt vatten. Går det att rulla smeten till en fast kula är den klar. Häll upp i form med bakplåtspapper och skär eller bryt i bitar när smeten kallnat.
(1 glas= 2 dl)