Klematis och luktärter

Hösten är en tid för buketter från trädgården. Numera kommer första nattfrosten i slutet av september, ca en månad senare än för 20 år sedan, så det hinner bli så mycket snittblommor att man faktiskt blir less! Fast inte är jag less än, för i sommar har jag inte haft tid för buketter och blomsterbinderi, så nu tar jag chansen. Idag firar jag min födelsedag, egentligen igår, så då bjuder jag jag på en bukett!

Klematis och luktärter i bukett
Klematis och luktärter i bukett

Klematis är en riktigt bra bukettblomma, hållbar och den blommar långt in på hösten. Den klättrar och spretar åt alla håll så det blir inte så jämn form på buketten, men trenden är ju lite vilda rufsiga buketter. Min lila ´Jackmanni´ har klättrat ända upp på översidan av den fina spaljén min man gjorde ifjol. Eller om jag ska kalla det portal kanske. HÄR kan du se spaljén.. Den blev så lyckad så det är tänkt att han ska tillverka fler så att vi kan sälja på BillaBlom. Det rostiga armeringsnätet passar så bra i en trädgård.

Klematis ´Jackmanni´
Klematis ´Jackmanni´

Buketten innehåller förutom luktärter lite transparent utfyllnad. Vipporna med breda blad är jungfruhirs, Panicum virgatum,. Den kallas fontängräs av florister. Jag sår den på nytt varje är, då den inte klarar vintern. De vita bollarna som liknar hundkex är något så enkelt som morotsblommor. Tro det eller ej – jag har helt enkelt planterat gamla morötter – ett enkelt sätt att odla snittblommor!

Klematisoch luktärter i bukett
Lite vild och naturlig bukett