Klematis – trädgårdens klättrare del 2

Klematis kan jag inte vara utan! Nu på hösten när många blommor börjar lägga av, strålar klematisblommorna! Lite kinkig med planteringen och skötsel första åren, men sedan bland det mest lättskötta jag kan tänka mig. Många sorter för zon 5 finns det också. HÄR kan du läsa om hur du ska göra de första åren för att lyckas. Beskärning av klematis varierar från sort till sort, men inget katastrofalt händer om man inte beskär en etablerad klematis. Utan beskärning kan klematis bli gles nertill men visst är Viticellasorten ´Södertälje´ på bilden nedan fin, då den blir riktigt lång så den kan klättra upp i tallen!

Klematis ´Södertälje´ (1)

Kronklematis ´Rose O´Grady´ täcker en stor del av min östervägg – precis som jag vill ha det! Frodigt och lite djungelstuk! Den är både härdig och anspråkslös och eftersom den blommar på försommaren så klipper man på våren bara bort det som är dött, annars ryker ju knopparna. Direkt efter blomning går det däremot att klippa så mycket man vill. Till slut kan den ju bli för stor, precis som alpklematis, som också är extra härdig. Just nu återblommar ´Rose O´Grady´samtidigt som den mörklila `Jackmanni´- klematisen. Den sistnämnda är en senblommare och kan således beskäras på våren eller redan på hösten som en del rekommenderar, för knopparna har ännu inte bildats. Sanningen att säga så brukar jag låta vintern styra beskärningen – här i mina trakter brukar det bli kvar lagom mycket, så jag klipper bara bort det som är dött på våren. Man ska inte göra det onödigt svårt för sig.

Klematis jackmanii och Rose o ´Grady

De silverskimrande fröställningarna från Rose O´Grady´ är närapå lika vackra som blommorna!

Fröställningar kronklematis Rose O´Grady

Klematis är också fin och hållbar i vas. Av någon orsak vill jag gärna ha en slinga i vas inne i just badrummet men avklippta blommor är också jättefina som flytblommor i ett låg skål på bordet eller ute i trädgården i en balja eller ett betongfat.

Klematis Jackmannii i vas (1)