Klippt ympris som blir nya äppelträd

Idag har jag klippt 20 sorters ympris av äpple i trädgården. Ympris är alltså de kvistar man klipper till en liten bit och sammanfogar med ett rotsystem (grundstam), som blir ett nytt träd när det växt på sig. Kvistarna längst upp i träden eller mot söder ger det bästa ympriset. Det blir 2 kursgrupper under våren då man får ympa 2 träd och ta hem. Under vecka 14 ska det ske, troligen måndagkväll i Gullänget EFS och den andra gruppen blir i Bredbyn. Jag har hört ifrån en del av fjolårets deltagare, som var så entusiastiska över de små träden. Fast det tar några år tills de stora dom de träd vi brukar köpa. Kursen kostar 395 kr och om man vill går det att beställa material till extra träd för 150 kr/st. Läs mer under fliken trädgårdskurser. Anmälan HÄR. Längre fram blir också den efterfrågade kursen av; att ympa in nya sorter i äppelträd som redan växer i trädgården.

Detta äppelträd har 20 inympade sorter. En del av sorterna har fått bidra med ympris.

Jag passar på medan det är varmt, för det torde bli vinterväder igen, kanske riktigt kallt också och har jag otur kan de unga kvistarna ta skada så de inte lämpar sig för ympris. Det är årsskotten man använder, alltså den del av kvisten som växte ut ifjol, och det är mittendelen som är bäst. Titta på bilden nedan ser du liksom en “skarv”, mellan de olika årstillväxterna. Det är skottet ovanför sista “skarven” på grenen som du ska ta. Om skotten är tjocka som en blyertspenna är det bra, men jag har många gånger lyckats med mycket vekare kvistar. Det är otroligt vilken växtkraft det finns i en liten stackars kvist!

Äppelkvist med blomknoppar på nederdelen, bladknoppar på övre delen
Ympriset ska paketeras och läggas i kylen

Fort tar jag hand om ympriset, rullar in i tidningspapper och håller snabbt under vattenkranen. Så lägger jag i en plastkasse och stänger till den, med bara lite öppning. Lägger långt in i kylen och där får det ligga tills det är dags. Exempel på sorter: Aroma, Säfstaholm, Suislepp, Melba, Gyllenkroks astrakan, Mormorsäpple, Antonovka 600 g, Stenbock, Oranie, Silva, Esters päronäpple…Det är så kul och så lätt att bli biten, så till slut har man 20 olika sorter! Men anmäl dig fort om du vill vara med. Grundstammar är beställda, men ympris måste beställas mer när jag vet antal deltagare och ev önskemål.

Esters päronäpple, populärt äpple som liknar Cox Orange, men mycket mer härdigt.