Köp härdiga kulturarvsrosor hos Monica´s Cottage Garden i Salsåker och få en överdådig blomning!

Så lovande, när rosorna börjar knoppas! Vi har ett ganska stort lager av dessa gamla kultursorter, en del ända från 1800-talet, utvalda bland alla hitterosor man funnit runt i Sverige. Vid varje beskrivning hittar du en länk med fullständig beskrivning och en trevlig berättelse om den som först odlade rosen. Dessa gammaldags doftar alltid, en viktig egenskap och de flesta är engångsblommande. Det betyder att de blommar desto mer när det beger sig – alltså helt överdådigt!

Rosorna går att plantera hela sommaren, om man sköter vattningen. Kom och välj dina favoriter. De kostar alla 320 kr/st. En investering som står sig och bara blir bättre för varje år! Observera att alla rosor vi säljer i år är rotäkta, vilket innebär att om något händer med delen ovan jord kommer rotskotten att vara av samma sort. Långlivade, alltså! Presentation nedan.

´Pustebacken´ kan man spåra ända bak till 1800-talet. den nästan klotformade blomman är först mörkröd, går över till karminröd och sedan till blåaktigt violett. Doften beskrivs som sockerkaka, barr, mossa och näckros! Blommar en stor del av juli, i våra trakter. En bra egenskap är att den trivs i såväl sol som halvskugga, vilket inte gäller alla rosor som ofta kräver mycket sol. HÄR finns fullständig beskrivning.

´Selma Dahlberg´ har mycket stora blommor, i olika rosa nyanser, och blommar i juli, dessutom återkommer den med ännu mer blommor på eftersommaren. Stark, god doft, som i länken är mångordigt beskriven, bl a som sockerdricka! Klarar också halvskugga. Om man binder ner långa rankor ger dessa många fler sidoskott och således många fler blommor. Och vem vill inte ha ett överflöd av rosor!? HÄR finns fullständig beskrivning.

´Pipar Hans´, från 1800-talet, är ny för mig, men den sägs vara en av de vackraste och mest lättskötta rosorna. Upp till 9 cm stora, varmt karminröda till ceriserosa blommor. Doften som ska likna citrus och vanilj, ser jag fram emot. HÄR finns fullständig beskrivning.

´Professor Fagerlind` blommar tidigt, för fullt hos mig just nu! Den är bara några år, men jag ser fram emot när den vuxit till 3,5 m och liksom nu är lika överdådigt översållad av enkla rosa doftande blommor. HÄR finns fullständig beskrivning.

´Blomsterhult´ ger kraftiga blomskott med 10-20 lysande varmt rosa blommor, som är 7–9 cm i diameter och tätt fyllda med upp till 100 kronblad, ibland betydligt fler. Doftar och blommar mycket rikligt under en månad, och något senare än flertalet andra engångsblommande buskrosor. Den klarar zon 5. Bara några år efter plantering ser jag att det är är en otroligt tjusig ros!

‘Skeda’ har trivts ett flertal år hos mig, och har en så ovanlig snygg mörkviolett nyans. Den har funnits från början av 1900-talet. Zonangivelsen på 3-4 ändrar jag till zon 4-5, åtminstone. Doftar och har lite taggar. Blommar ovanligt länge, ca 1 månad.

Välj dig en ros eller flera, för din trädgård, eller som present! Alla är härdiga och lättskötta, och doftar helt underbart, så inget val kan bli fel!

Det går också att köpa presentkort, så får den lycklige välja själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.