Kul med kurs och kul att beskära träd!

Gårdagens avslutning av kursen Frukt i norr – odling och beskärning, tillbringade vi i en trädgård med många fruktträd. Så det blev mycket praktik. Först genomgång av träden och åtgärder och sedan fick deltagarna ta sig an träden. De samarbetade i grupper och det var så härligt att se entusiasmen och höra att de upptäckt vad kul det är att beskära! Ja, gott humör med många skratt har det varit hela kursen. Som ifjol, trevliga och motiverade deltagare.

Intresse och entusiasm är toppen. Och nu även kunskaper till ett rätt utförande.

Redan vid träff två berättade de om hur de börjat lägga märke till misshandlade träd. På dessa fyra gånger tycker jag att vi har hunnit gå igenom mycket. Den här kursen gav jag också läxor, att läsa delar av studiematerialet. Ibland går man på en studiecirkel bara för att ha en kvällsaktivitet, men här handlade det om att lära sig så mycket som möjligt. Det är svårt att lära sig beskärning bara via böcker, det minns jag själv som läste allt jag fann innan jag gick utbildningen till Grönt Kort. Men med bilder av deltagarnas träd och funderingar av olika slag har vi lyckats räta ut många frågetecken.

När äppelträden blommar är humlor och bin lyckliga, även vi!

Lite teoretisk repetition blev det också sista gången. Viktiga punkter som att inte lämna stumpar, utan beskära inne i en grenklyka och att ta bort dubbeltopp helst redan första året. Och att aldrig beskära med motorsåg! Sådana missar som resulterar i att trädet lätt brakar i en storm. Helt klart blir livslängden förkortad. På trädet alltså. Vi som håller på med beskärning och annan trädgårdsskötsel och är ute i naturen får längre livslängd tror jag i alla fall!

2 reaktioner på ”Kul med kurs och kul att beskära träd!

  1. Min pappa sågade ner ett litet äppelträd med grenar som var ett virrvarv. Nu efter flera år har det vuxit upp ett nytt träd. Och i år bär blommor. Är så spänd på äpplena! Hoppas jag.

Kommentarer inaktiverade.