Kursdag på Hotell Appelberg

Bara namnet på hotellet – Appelberg! Lite som Apple Valley i Los Angeles där jag hälsade på min släkting för några år sedan. Så romantiskt namn! Sedan är allt som har med äpplen att göra bra! Kursdagen som jag höll för Villaägarna och Långsele trädgårdsförening handlade om massor av annat förutom äpplen. Grundkursen som jag brukar hålla på 5 kvällar betade vi av i rask takt. I Sollefteå finns många trädgårdsintresserade, och de har lite för långt för att åka till Övik i 5 kvällar. Allt hanns förstås inte med, men det fanns ju i kompendiet på 17 sidor som de fick med hem. Tre bildspel, om rosor, perenner och frukt och bär blev det också. Till exempel chokladkörsbär visade jag. En god sort som klarar kallt klimat, den klarar sig till och med hos min syster som bor i inre Lappland. Busken blir bara några meter hög så den är lätt att skydda mot fåglar, och den behöver bara lite beskärning. 3 plus!

Chokladkörsbär. Sötsyrligt bär som fått namnet pga den mörka färgen. Smakar choklad bara om man doppat det i choklad!

Tillbaka till hotellet. Så tjusigt med röda mattor i trapporna, förgyllda speglar och riktigt gammaldags tapeter, som liknar brokad. Appelbergs byggdes på slutet av 1800 och ligger vackert precis vid kanten av Ångermanälven. Ett ställe för de bemedlade, såväl kungen Oscar II och kungar och kejsare från andra länder har besökt hotellet en gång i tiden.

Hotell Appelbergs

Bodde jag i Sollefteå skulle jag gärna äta på hotellets restaurang bara för miljöns skull. Och maten vi bjöds på var också toppen.

Röda mattan leder in i lyx från gamla tider