Alla kan odla sitt eget grönt inomhus. Det tar inte mycket tid att odla sina egna ärtskott och groddar. Väldigt billigt blir det också. Till exempel ett vanligt paket svenska gula ärter, som man annars kokar soppa av, kostar ca 15 kr och räcker till många, många omgångar av ärtskott.
Gör så här:
- Ärtskott: Blötlägg ärterna över natten och lägg dem sedan i ett låda med några cm jord inunder och en cm jord ovanpå. Vattna och håll lite fuktigt hela tiden. Jag använder ett urdiskat köttfärstråg. Eftersom det är tätt i botten behövs inget skydd under men man får akta sig för att vattna för mycket, så inte ärterna ruttnar. Ställ tråget i ett fönster eller på annan plats, det är inte så viktigt med mycket ljus. När ärtskotten vuxit upp skördar du med sax och lämnar en bit kvar av stjälkarna så kommer nya skott.
- Groddar av mungbönor: Blötlägg 1 dl bönor över natten i en ogenomskinlig burk, jag brukar använda en tom youghurthink. Dagen efter häller du av vattnet och häller upp fröna på en tallrik så du kan sortera ur döda bönor, sådana som är halva eller skadade kommer inte att mjukna och växa. Sådana vill man inte tugga på och riskera tänderna! Häll så tillbaka i hinken och sätt en bit silduk över och fäst med ett gummiband. Spola i vatten och vänd upp och ner på hinken i diskstället så det får rinna av. Sköljning 2 gånger per dag är lagom. Det ska inte vara ljus till groddarna så burken står bra på diskbänken eller i diskstället. När groddarna växt klart kan de förvaras i kylen i många dagar. Du avgör själv när de är klara, de går att äta små som stora. De är så goda, smakar lite som ärter, och när jag ställer fram en burk groddar sitter barnbarnen länge och knaprar.
- Groddar av alfafafrön: Gör på samma sätt som med mungbönorna, fast 1/2 dl frön räcker. De växer väldigt mycket. Dessutom behöver du inte behöver rensa igenom fröna. I några fler dagar bör fröna få växa, då hinner youghurthinken blir full av goda och vitaminrika groddar.