Läckraste godbiten – citronbiskvier i långpanna!

Festligaste biskvien bakas i långpanna, trots att det brukar vara de enkla kakorna man bakar så. Det tar en försvarlig tid att baka dessa, men det är värt all tid. De traditionella runda chokladbiskvierna ligger i lä mot dessa sötsyrliga snygga bakelser. Jag fick smaka dem på en trädgårdsträff där jag pratade om dahlior och vart tvungen att söka reda på receptet. Jag bakade dem när jag hjälpte min syster att baka till hennes mans begravningskaffe, då ville jag göra något riktigt fint. Dessutom bakade jag nougatrutor. Det receptet hittar du HÄR.

Citronbiskvier i långpanna

Citronbiskvier i långpanna 40 st

600 g mandelmassa
4 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Citronsmörkräm
350 gr mjukt smör
4 dl florsocker
1 dl lemoncurd
1 citron rivet skal
1/2 dl pressad citron
2 msk vaniljsocker
2 äggulor

Ganach:
300 gr vit choklad
1 dl vispgrädde
1 citron, det rivna skalet (riv gärna i förväg)

Dekorera med bär och ätliga blommor. Nu till midsommar väljer jag syrenblommor.

Sätt ugnen på 175 grader och fodra en långpanna med bakplåtspapper så att det blir ca 30×25 cm. Vik upp kanterna på papperet om långpannan är för stor, och fäst ihop i hörnen med gem.

Riv mandelmassan och blanda med äggvitor och socker med hjälp av en mixerstav tills smeten är helt slät. Smeten ska vara ganska lös.

Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kakan får var lite kladdig. Låt svalna helt och vänd upp och ner på ett nytt bakplåtspapper och dra loss bottenpapperet.

Blanda alla ingredienser till smörkrämen med mixerstaven tills allt är poröst. Bred ut jämnt på mandelmassekakan som måste vara helt avsvalnad. Ställ kallt tills smörkrämen hårdnat.

Ganach: Koka upp grädden, ta kastrullen från spisen och rör ner den hackade chokladen. Rör tills den har smält. Skulle det inte smälta helt kan du lägga allt i en skål och värma försiktigt i micron. Låt svalna lite.

Bred ganachen över kakan och strö över rivet citronskal. Nyrivet citronskal klumpar sig lätt, så därför är det bäst om du river det i förväg och låter torka lite utbrett på ett fat.

Ställ kakan kallt att stelna helt och skär fyrkanter med vass kniv som du torkar av ofta med hushållspapper. Dela sist fyrkanterna i trianglar. Går utmärkt att frysa. Biskvierna är mäktiga så det går att göra mindre bitar – så får man fler också!

Garnera gärna med några bär och ätliga blommor, nu till midsommar är några syrenblommor vackert.