Ljuv vårblommande perenn för skuggigt läge!

Lunddockan är lika ljuv som namnet antyder. Tunna skimrande rosalila kronblad och lönnliknande blad. Just nu blommar den som vackrast i skuggan av mina stora rododendron. Den finns också som vit, men jag gillar denna färg.

Lunddocka, Glaucidium palmatum

Den trivs i fuktighetshållande mullrik jord, fast här sköter den sig själv utan vattning. Jag torde gjort något rätt när jag planterade för många år sedan. Denna perenn har den fina egenskapen att den trivs och blommar i halvskugga till skugga. Då krävs inte så mycket vatten heller. Varje vår slänger jag bara på lite kornad hönsgödsel, liksom i övriga trädgården.

Lunddockan växer sig större från år till år och blommar rikligt.

Min lunddocka är placerad i woodlandet, där växter som blommar tidigt hinner komma igång innan buskar och träd tar bort för mycket solljus. HÄR och HÄR kan du se fler växter i mitt woodland.

Lunddockan, ljuv som en … docka

I år fick jag för mig att testa några blommor i vas, vilket blev lyckat, då de höll sig fint i åtminstone en dryg halv vecka.

Lunddocka – bra snittblomma