Långsamma frön åker ut i kylan!

Kyla kan behövas för de perenner som inte grott inne i stugvärmen. Så de ska alltså ut under snön. Den som inte har snö kan ställa in krukorna i kylen. ja, det vill säga om det finns plats tillsammans med mjölken och osten…Meconopsis, olika bergvallmo lyckas jag ibland att gro inomhus, men i år ville de inte så nu är krukorna ute på marken och ska kylas ner lite lagom. Från +4 till -4 är lämpligt. Metoden kallas stratifiering, och ska efterlikna naturens förutsättningar därifrån växterna kommer. Och många bergvallmo kommer ju från kalla Himalaya-trakter.

Frösådd av perenner med kylbehandling

Så här får de stå till våren på norrsidan av huset. Snön isolerar bra och när den smälter sakta vattnas de automatiskt. Typ skötselfritt, men jag virar alltid runt en fiberduk som skyddar mot inflygande ogräsfrön och ovälkomna gäster. Fröna gror under våren när det börjar bli varmare. Den snö vi har nu är mest hårda klumpar men får vi tö igen mjuknar den och tätar bättre. Så har denna vinter oftast varit – hellre tö än snö.

Fröna ska gömmas i snö ett tag

Bergvallmo får jag aldrig för mycket av så jag har sått ´Hensol Violet´och kaskadbergvallmo. De trivs alldeles perfekt i Norrland, bara det inte blir för varm sommar igen.

2 reaktioner på ”Långsamma frön åker ut i kylan!

Kommentarer inaktiverade.