Pannkaksrulle med köttfärs – god och billig bjudmat!

Pannkaksrullen ser lite extra festlig ut fast ingredienserna är vanliga. Mättande är den dessutom. Passar såväl till vardag som helg. Man kan använda sitt vanliga recept och göra en tunn ugnspannkaka eller detta med mycket smör och ägg.

Pannkaksrulle med köttfärs

Pannkaksrulle med köttfärs 4-6 portioner 200 graders ugnsvärme

125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
4 ägg

Fyllning:

1 hackad gul lök
500 g köttfärs
1 msk smör
1/2 dl chilisås
1 dl creme fraiche
1 msk oxfond + några dl vatten
salt och svartpeppar

Garnering:

1 – 2 dl riven ost

Lägg smör, mjöl, salt och mjölk i en kastrull och rör medan du värmer upp. Det blir mer som en klump. Vispa så ner äggen i den avsvalnade degklumpen med elvisp. Gräddas ca 20 minuter på bakplåtspapper i långpanna 30×40 cm. Hacka hål på eventuella bubblor under gräddningen. Pannkakan går att göra tidigare och rulla ihop med bakplåtspapperet och förvara i kylen. Men den måste värmas lite innan den rullas ut, annars gå pannkakan i bitar. Ja, egentligen allt utom gratineringen går att förbereda i förväg.

Bryn köttfärsen i smöret och tillsätt löken och stek lite mer. Tillsätt övrigt och låt småkoka ca 10 minuter eller mer. Ju längre man kokar, desto godare blir köttfärssås, tycker jag. Tillsätt vatten lite i sänder så det inte blir en flytande köttfärssås. Till fyllning funkar det inte om det rinner.

Annars kan du använda ditt vanliga recept till köttfärssås men med bara lite vätska. Jag använde även egna krossade tomater från frysen och en del ketchup dessutom.

Bred ut köttfärsen på pannkakan och rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet. Lägg i en form och strö på rikligt med riven ost. Gratinera i ugnen, 5 – 10 minuter, eller i micron, tills osten smält och allt är genom varmt. Serveras med sallat, gurka och tomater.