Låt inte dessa 2 trädgårdsväxter fröa av sig!

Dessa två perenner får man se upp med så de inte sprider sig med frö. Det löser man enkelt med att klippa bort varenda blomstängel när de börjar falna. Och tänka sig för vart man lägger klippet, för frön kan eftermogna. Jag brukar lägga det ute i skogen. Och göra det i rätt tid, för sent ger efterverkningar i många år när fröna gror.

Spansk körvel

Spansk körvel kan vara svår att så med frön. Den måste stratifieras, alltså ha en kylperiod för att gro. Men när man väl har den i rabatten sår den sig själv. Fröna får sin stratifiering under vintern och sedan ploppar det upp massor av plantor. Först blir man kanske glad, för den är både vacker och god. Godast är de omogna fröna, se bilden, de smakar lakrits. De smakar precis som halskaramellerna Kungen av Danmark. Spansk körvel lär också vara nyttig och användes en gång i tiden av munkarna som medicin. Men den passar bäst i utkanten av tomten eller vid ett skogsbryn. Annars tar den över allt. Så jag har klippt bort varenda frö.

Jättedaggkåpa

Den fina jättedaggkåpan finns i nästan varje trädgård. Den har många fördelar. Är tålig och kan växa i sol och skugga, är en perfekt marktäckare, där inga ogräs kommer upp, och ger blomvippor som är fina och hållbara i buketter. Men oj så många småplantor den kan ge upphov till. Samma här – bara att klippa i rätt tid.

En lättskött trädgård innebär en trädgård som inte tar mer tid än jag vill och har. Däremot måste jag göra vissa göromål i rätt tid. Annars kan jobbet växa dig över huvudet. Som med dessa växter och rätt många fler som fröar sig. Ettåriga ogräs som våtarv och svinmålla är också sådana som fröar sig i massor om de får stå ifred nog länge. Det sägs att ett enda ogräs kan ge upphov till 10 000 avkommor om ingen stoppar dem. Ungar som ger ungar som ger fler ungar. Värre än kaniner! Men är man där i rätt tid och bekämpar innan de går i frö blir det lättskött i längden.