Första persikoskörden – mer än 40 saftiga söta frukter!

För två år sedan planterade jag persikoträdet ´Frost´ i växthuset. Att det går bra att odla persikor även här i norr visste jag, då min dotter (zon 5) haft persikoträd i många år och fått som mest 150 persikor. Men såå kul att nu få egna. Eftersom de mognar på trädet i motsats till de importerade blir de förstås godare och saftigare.
Senare tillägg: Det har visat sig att jag inte alls fått sorten ´Frost´, utan detta är nog ´Riga´som mognar tidigare jämfört med dotterns träd. Lite syrligare frukter också, men otroligt goda ändå!

Persika ´Frost´

Persika är härdig och även aprikosen ´Hargrand´som jag planterade ifjol, men de blommar tidigt så blommorna fryser lätt bort. I växthuset (finns i zon 4-5) kan jag ha lite värme när de börjar blomma. När vi har trädgårdsvisning brukar jag visa persikoträdet och berätta om de vackra mörkrosa blommorna. Jag brukar säga att bara för att få se persikoblomning är det värt att ha ett växthus. Nu kan jag säga: – Bara för att få världens godaste persikor är det värt att ha ett växthus!

Visst är persikoträdet är vackert när det bär frukt också!

Frukterna sitter direkt på grenarna så de är svåra att plocka utan att det blir klämskador. De importerade plockas kartiga men jag väntar tills de är helt mogna. De klämda använder jag till persikomarmelad (blir så god med vaniljstång i) och hoppas att de bästa frukterna kan hålla några dagar till så att vi får fortsätta frossa! Jag får säga att det var en speciell känsla att plocka egna fina persikor för första gången och sätta tänderna i en!

En stor skål med egna persikor

Att odla persikor är inte svårare än att odla äpplen. Förutom att vi i norr behöver ett växthus om vi vill ha frukt varje år. Första vintern stod mitt träd utomhus på friland. När så växthuset var klart i början av juli planterade jag det på sin plats. I växthuset har vi 1 m djup sand och lägger 1 dm färskt gräsklipp två gånger per försommar. Jag håller gräsklippet fuktigt så ger det ifrån sig näring i lagom takt. Odling i sand ger bättre härdighet, vilket egentligen inte är nödvändigt för persikan, men ingen nackdel heller. Sanden ger mer värme än jord och persikan kommer ju från varma trakter. När min dotter satte sitt träd visste jag inte hur tåligt det var så jag beskar försiktigt. Med resultat att det försöker ta sig ut genom takluckorna! Mitt träd har jag klippt utan problem. Eftersom persika ger frukt bara på fjolårets skott är det viktigt att ta undan skott som inte kommer att ge frukt. Efter skörden är det lämpligt med beskärning, så jag återkommer med tips om det.

Första egna persikan avsmakad 19 juli. Mums!

Fyra burkar marmelad blev det, så himmelskt god! Ljus och fin färg. Liknar nästan vaniljkräm. Tas fram vid högtidliga tillfällen…

Marmelad med smak av persika och äkta vanilj. Oöverträffat!

6 reaktioner på ”Första persikoskörden – mer än 40 saftiga söta frukter!

  1. Margaretha

    hej har ett Frost, 11 persikor på gång ute på friland i zon 3. De är fortfarande hårda, tycker de växer långsamt. När kan de tänkas vara ätmogna?
    Har ingen sand där i dag, men skall sätta dit om det har inverkan. Hur har du klippt trädet?

    1. Hej, vad kul att du har på gång! På friland tar det mycket längre tid, men huvudsaken de hinner bli klara i höst. Skulle det inte lyckas i år kan du fundera på att göra en upphöjd plantering. Jag har skrivit ett inlägg om det tidigare. Skriv bara in plantera träd i min sökruta. Och välj sedan Plantera träd på rätt sätt. I zon 3 tror jag inte det behövs odling i sand för Frost. Beskärning tar jag upp i ett inlägg framöver när jag beskär mitt träd. Lycka till!

    1. Ja de är otroligt goda! Sanden kallas ofta fyllnadssand ska vara grovlek 0-8 mm. Gärna naturgrus som är luftigare än krossat. Följer det med lite större sten gör inget men det får inte vara sk mursand, sån man har i sandlådor. Den blir för kompakt. Skriv sand i min sökruta hittar du fler inlägg jag skrivit om sand och gräsklipp.

Kommentarer inaktiverade.