Lätt som en plätt att driva upp amaryllis!

Nu kan jag frossa i amaryllislökar, då priset var bara 20 kr. Bra presenter i juletid blir det! Fler intresserade stod i butiken och valde och några berättade att de inte lyckats förut. Men vet du knepen är det bland det lättaste du kan odla.

Blötlägg lökens rötter

Här får du 5 punkter för att lyckas:

1. Välj en lök som har tjocka rötter, inte bara tunna trassliga som är döda.  Klipp bort ev döda rötter. En stor lök och med tjock “hals” brukar ge fler blommor, men även de små billiga ger ofta många blommor.

2. Blötlägg rötterna över natten så kommer löken igång fortare. OBS! Själva löken ska inte vara i vatten.

3. Plantera i vanlig blomjord med lite lecakulor eller stenkross i botten. Låt en tredjedel av löken sticka upp. Krukkanten ska gå några centimeter utanför löken. En tung kruka gör att amaryllisen inte välter så lätt.

4. Vattna igenom ordentligt och ställ krukan varmt. Vattna inte mer förrän första knoppen sticker upp, annars kan det bli bara blad.

5. När knopparna börjar komma kan du vattna försiktigt. För mycket vatten och för lite ljus ger långa blomstänglar. Speciella amaryllisstöd finns att köpa, men enklast är att sticka ner en blompinne rätt igenom löken och binda fast. Löken tål det! Skär bort utblommade stänglar.

Lycka till!

http://www.blomsterframjandet.se