Lättfixad julgrupp med multihyacint

Har du provat hyacinten som består av flera lökar? Den blommar längre och är som en hel liten julgrupp i sig. Många blomstänglar som kommer eftersom i olika höjder. Multiflorahyacint (red)

Jag har hört att den här varianten uppkom genom att möss hade gnagt av vanliga haycintlökar upptill. De hade festmåltid, kan tro. Då svarade lökarna med att skjuta många nya skott istället för ett, och blev flera lökar i en. Jag skulle tro att detta skedde i Holland, där den mesta lökodlingen sker. Man upptäckte i varje fall att det blev fina blommor, så nu framställs sådana lökar med flit, utan mössens hjälp. Dessa lökar är mycket större och kraftigare än vanliga hyacinter, de är helt enkelt mer drivna för att ha mer kraft, och sedan preparerade för att dela sig.
Multiflorahyacint (2)

En lök räcker till en medelstor kruka och sedan är det bara att pimpa med mossa, kvistar, kulor, band och pynt. Jag har valt buxbomkvistar som håller kvar bladen bättre än lingonris. Sedan har jag provat något nytt, nämligen små kvistar från min ena sockertoppsgran som börjat bli lite för stor. Titta noga på bilden ser du täta och fina kvistar, de verkar inte tappa barren liksom vanlig gran. Lika fint som att köpa små barrväxter i kruka, de som ser ut som minigranar, men egentligen är cypresser. Men många av oss har en sockertoppsgran, så varför inte prova lite egenodlat! Klipp så att granen ser jämn ut bara. Och du spar en slant så att du kan köpa fler hyacinter!

Multiflorahyacint (1)

Multiflorahyacint m fågel (3)När jag var till Birsta fyndade jag många fina krukor, bland annat dessa parkrukor i zink. De skulle tas ur sortimentet, inte fattar jag varför. Även kopparfärgade krukor fanns, i dem ska jag sätta röda amaryllis och pynta med koppar och rött. En söt liten pippi får avsluta dagen. Sov så gott!