Lättskött vinterorkidé

Varje vinter blommar mina Dendrobium nobile, även kallad vinterdendrobium. Den största har nu stått i blom sedan november och några blommor finns fortfarande kvar. Jag tycker om den vita färgen med ljusgrön mitt och dessutom doftar den härligt, sött men inte starkt. Den är en av mina favoriter förstås. Fast Vandan kommer på plats 1. HÄR kan du se den.

Dendrobium nobile Vinterdendrobium (1)

Vinterdendrobium  är inte alls svårskött  –  ungefär som brudorkidé –  men behöver vattnas oftare, ungefär två gånger per vecka. På somrarna får den stå ute under tak men i halvskugga. Jag glömmer ofta bort den då vi åkt till sommarstugan så den får vattning ibland när jag kommer ihåg det. Vid ojämn vattning får den dragspelsblad, liksom veckade, men det verkar inte påverka blomningen. Svalkan under sommarnätterna och fram mot hösten behövs för blomningen.

Dendrobium nobile Vinterdendrobium (2)

Dendrobium behöver inte genomskinlig kruka som brudorkidén, men vill liksom den vattnas med ljummet vatten och duschas emellanåt. Och tål heller inte att stå i vatten. Ser du den i en butik så sniffa på doften, då tror jag inte att den går att motstå!