Lättskötta, lyxiga liljor – mina bästa tips för att lyckas!

Detta är ett betalt samarbete med reklam för DUTCH-BULBS.COM 

Ståtliga, stadiga, lättskötta, underbart doftande, hållbara i bukett – många superlativer passar in på trädgårdens liljor. Det är lätt att bli förtjust i dem och börjar samla, för de är ju så tacksamma. Och såå många läckra sorter i olika färgkombinationer! Dessutom kostar en lök ofta bara som en sommarblomma, men återkommer för det mesta sommarn därpå. Det viktigaste är en bra plantering, som går att göra vår som höst. Längst ner i inlägget hittar du mina planteringstips!
Och först här några senblommande liljor i min trädgård idag, alla är orientaliska/trumpetliljor som klarat flera vintrar.

Hos Dutch-Bulbs har jag hittat många fina, som alla funkar här, ja, med rätt plantering. Just nu kan du få 10 % rabatt vid första köpet och försäljningen startar 18 september. Kolla in de jag valt eller botanisera bland många andra.

Först ut är några fina asiatiska liljor. Riktigt säkra kort i en stor del av landet. De är härdiga och inte kinkiga på placering och jord. Dessutom förökar de sig lätt.

Orientaliska liljor är mer krävande, men doften som sprider sig i trädgården är underbar och när de asiatiska liljorna blommat över har jag dessa senare kvar. Mycket stora blommor. Med mina råd kan du lyckas.

Orientalisk lilja ´Casa Blanca´ Bild : Dutch Bulbs

Krolliljor är också säkra kort som klarar sig i stort sett hela landet. Blommorna har en annorlunda vacker turbanform. Bäst är att de trivs bra i såväl sol som som skugga och sprider sig med sidolökar. Förr var de vita och rosa vanligast, men nu finns så många roliga varianter. Själv har jag redan mörkt vinröd (som blivit 1,5 m och är mycket ståtliga), ljusorange och vit och satsar nu på denna flerfärgade skönhet.

Nu kommer här ändå de mesta fantastiska! Trädliljor! Hos mig har de än inte blivit jättehöga, men blommorna är stora och doftande. Härdigheten sägs vara god. Något att önska sig. Och om nu 3 lökar kostar bara 60 kr, finns ingen orsak att avstå.


Här kommer tipsen för att lyckas med liljor!
1. Alla senblommande, som orientaliska liljor, trumpetliljor och trädliljor bör planteras i full sol, för att säkert hinna blomma, här i norr i varje fall. Asiatiska är tidigare och kan även placeras i halvskugga så blommar de längre. Hos mig har de även blommat bra invid husets norrsida.

2. Väldränerat är viktigt. Jag odlar dem helst i 40 cm djup sand (grovlek 0-8 mm, Åkerstedts metod) och 10 cm gräsklipp som jag lägger på 1-2 ggr varje försommar. Benmjöl är också bra gödsel. Asiatiska liljor är mindre krävande, mer härdiga, och kan odlas nästan var som helst och i vanlig trädgårdsjord, men helst inte i så kompakt jord (och undvik säckjord, den är sällan bra). Dock trivs de extra bra i sand och förökar sig snabbt med sidolökar. Om du inte planterar i sand, kan du i varje fall lägga en näve sand inunder löken. Att plantera invid en varm husvägg där regnet inte når eller i upphöjd bädd kan också ge tillräckligt bra dränering. En besökare från Luleå berättade att hon lyckas med orientaliska liljor på det sättet.

3. Liljelökarna kan planteras vår som höst, och de ska sättas så toppen på löken kommer 15 cm under markytan, såvida att du sätter i sand eller lucker jord. Luta gärna löken (stjälken växer rätt upp ändå) vid plantering så rinner vatten inte in mellan lökfjällen på hösten. Det kan annars orsaka att de ruttnar.

4. Sommartid behöver liljorna vatten, men på hösten ska man hålla igen så mycket det går för de känsliga sorterna. När de blommat över och bladen vissnat, kan man klippa ner och lägga över något som hindrar regnet att nå löken. I höstas la jag ut en liten ränna för att leda bort vattnet som kommer från stupröret, där de växer invid växthuset. Just från ett tak kan det bli extra mycket vatten.

5. Vill du odla de mindre härdiga liljorna i vanlig jord, går det ju alltid att gräva upp lökarna inför vintern och lagra i en matkällare. Jag vet en bekant som gör så, men det är något jag inte ids. Och mina lökar klarar sig så bra i sanden.

6. När liljelöken efter några år förökat sig med sidolökar, kan det bli trångt i jorden, då kan du gräva upp efter blomningen på hösten och dela upp och plantera ner glesare. Till slut brukar det bli så många smålökar att man kan dela med sig.

7. Liljor är den perfekta bukettblomman. Och eftersom det bildas sidolökar kan man få en hel bukett av det som från början var bara en lök. Liljan är vacker när den har både utslagna blommor och knoppar på samma stjälk. Bra är också att knopparna slår ut allt eftersom, även i vas. Något som exempelvis inte dahlior gör. Gör ett snett snitt längst ner på stjälken och ta bort alla blad som kommer under vattenlinjen. Då håller liljan riktigt länge. Men tänk på att en del liljor har vackra ståndare, som dock släpper frömjöl som kan ge besvärliga fläckar på dukar och kläder. Är olyckan framme, testa att lyfta bort frömjölet med en tejpbit. Man kan också klippa bort ståndarna för säkerhet.